Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad döljer sig under parkeringen i kvarteret Paradis?

Arkeologisk utgrävning på parkeringen i kvarteret Paradis. Foto.

Ett trettiotal personer deltog när Kulturens arkeologer en solig marseftermiddag presenterade sina fynd från den arkeologiska förundersökningen av den norra parkeringen i kvarteret Paradis. Förundersökningen har genomförts inför det planerade uppförandet av en ny byggnad på parkeringen – fakultetens nya Centrum för Samhällsvetenskap.

Där vi idag har parkering fanns en gång i tiden en stadsvall och en djup vallgrav som löpte längs hela stadsvallens utsida. Vallgraven byggdes på 1100-talet och utgjorde under en lång period gränsen mellan stad och land innan den började fyllas igen under tidigt 1800-tal. Det är bland annat den norra delen av denna vall och vallgrav som har undersökts vid utgrävningen.  

Kulturens arkeologer berättar att det varit snålt med fynd hittills – vallgraven har rensats noga innan den fylldes igen – och man har exempelvis inte hittat en enda medeltida keramikskärva än. Några fynd har man dock gjort, bland annat en träkista som fanns längst ned i en brunn och en medicinflaska.  Ett annat speciellt fynd är en fin stengodsflaska från Tyskland.  Enligt arkeologerna har flaskan sitt ursprung i Selters, Tyskand, och har en gång i tiden innehållit naturligt kolsyrat källvatten.

Stengodsflaska, arkeologiskt fynd. Foto.
Ett av de finare fynden är en vattenflaska i stengods från Tyskland.

Den arkeologiska förundersökningen har genomförts av Kulturens arkeologer på uppdrag av Länsstyrelsen. Beställare är Akademiska Hus. Om ett par månader ska Kulturen lämna en rapport om förundersökningen till Länsstyrelsen. Rapporten kommer att publiceras på Kulturens webbplats.

Vill du veta mer?

Läs Kulturens blogg

Visste du att?

Kvarteret har fått sitt namn efter Paradislyckan, ett inhägnat odlingsområde som på 1670-talet ägdes av borgaren Nils Paradis.