Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Får pris för forskning om a-kassa och fack

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, förutsåg att regeländringarna i a-kassan skulle medföra medlemsflykt. Nu prisas hans forskning.

Det är forskningsrådet inom Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, som delar ut priset på 75 000 kronor.

– Anders Kjellberg är förmodligen den svenske forskare som mest har bidragit till vår kunskap på området. Kjellberg deltar i den offentliga debatten och hans forskningsresultat har nått stor spridning, säger Katarina Bengtson Ekström, ordförande i SO:s forskningsråd.

Forskningen som belönas har de senare åren rört förändringarna av a-kassereglerna och vilka konsekvenser det fått för organisationsgraden.

– Aldrig har ett politiskt beslut fått så stora konsekvenser för arbetslöshetsförsäkringen, berättar Anders Kjellberg. När alliansregeringen 2007 höjde avgifterna kraftigt och 2008 också differentierade dem beroende på hur hög arbetslösheten var i varje a-kassa blev resultatet att 245 000 medlemmar lämnade facket och 462 000 a-kassan. En stor del av arbetskraften hamnade utanför försäkringssystemet.

Regeringen sänkte 2014 avgifterna igen, efter att facken gått med på lärlingsavtal. Ett sätt att backa utan att förlora ansiktet, menar Anders Kjellberg:

– Men jag förutsåg medlemsraset redan när det stod klart att alliansen vunnit valet 2006 och tänkte ändra regelverket. Min tidigare forskning hade visat på sambandet mellan nyttan man får ut av att vara med i en organisation och avgiftens storlek. När avgiften höjs, men nyttan är densamma, leder det till att folk hoppar av.

– Den andra sidan av saken är ju att många också väljer att aldrig gå med. Många unga valde att stå utanför a-kassan när avgiften chockhöjdes.

Forskningsrådets pris delades ut onsdagen 11 november vid rådets möte på Juridicum.

– Det känns mycket hedrande, och visar att forskningen är uppskattad både utanför och inom universitetsvärlden, säger Anders Kjellberg.

 

Text: Ingrid Thulin


 

30 års arbetslivsforskning

Anders Kjellberg disputerade 1983 med avhandlingen Facklig organisering i tolv länder, och har sedan dess forskat brett inom arbetslivsområdet på ämnen som arbetskraftsmigration, koncernfackligt samarbete, kollektivavtalens täckningsgrad och arbetsgivarnas organisering. Läs mer om forskningen och ta del av forskningsrapporterna på Anders Kjellbergs hemsida.