Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbara samhällen

Stora problem är förknippade med hur vi bygger våra samhällen, hur vi fördelar våra resurser, hur vi konsumerar och hur vi reser. Men hur ser en ekologiskt och socialt hållbar värld ut? Det är frågor som engagerar många samhällsvetare.

Flygfoto av byggnad med grönska på taket.
Hur ser en ekologiskt och socialt hållbar värld ut? Det är frågor som engagerar många samhällsvetare. Foto: Unsplash

Det är idag väl känt att vårt sätt att leva inte är ekologiskt hållbart. Vi behöver få till hållbara konsumtionsmönster och en cirkulär ekonomi som inte belastar jordens resurser på ett orimligt sätt. För att bidra till lösningen krävs samhällsvetenskap.

Vi vet också att klimatförändringarnas konsekvenser drabbar olika beroende på var i världen man befinner sig och vilken socioekonomisk grupp man tillhör. Att få bättre kunskap om dessa orättvisor och hur man kan motverka dem är också ett angeläget forskningsfält.

Den sociala hållbarheten går hand i hand i med den ekologiska. Social utsatthet, ojämlikhet och forskning om låginkomstländer i det fattiga globala syd är av tradition viktiga forskningsområden för samhällsvetare. Vår utvecklingsforskning berör levnadsvillkor samt möjligheter och hinder för utveckling i delar av Afrika, Asien, Latinamerika samt Mellanöstern.