Hållbara samhällen
Stora problem är förknippade med hur vi bygger våra samhällen, hur vi fördelar våra resurser, hur vi konsumerar och hur vi reser. Men hur ser en ekologiskt och socialt hållbar värld ut? Det är frågor som engagerar många samhällsvetare.
Det är idag väl känt att vårt sätt att leva inte är ekologiskt hållbart. Vi behöver få till hållbara konsumtionsmönster och en cirkulär ekonomi som inte belastar jordens resurser på ett orimligt sätt. För att bidra till lösningen krävs samhällsvetenskap.
Vi vet också att klimatförändringarnas konsekvenser drabbar olika beroende på var i världen man befinner sig och vilken socioekonomisk grupp man tillhör. Att få bättre kunskap om dessa orättvisor och hur man kan motverka dem är också ett angeläget forskningsfält.
Den sociala hållbarheten går hand i hand i med den ekologiska. Social utsatthet, ojämlikhet och forskning om låginkomstländer i det fattiga globala syd är av tradition viktiga forskningsområden för samhällsvetare. Vår utvecklingsforskning berör levnadsvillkor samt möjligheter och hinder för utveckling i delar av Afrika, Asien, Latinamerika samt Mellanöstern.
Exempel på projekt
Här listas de senast registrerade projekten inom området.
Nyheter inom området
Några forskningsmiljöer
Länkarna går till andra webbplatser.
- Biologisk mångfald och miljö- och naturresursförvaltning
- Energirättvisa och hållbara energisystem
- Hållbarhet, resurser och tjänster
- Klimatförändringar och resiliens
- Konsumtion, marknadsföring och detaljhandel
- Lund University Critical Animal Studies Network (LUCASN)
- Markanvändning, styrning och utveckling
- Miljöpolitikgruppen
- Miljösociologi
- Socialpolitik och hållbarhet
- Social resiliens
- Stadsstyrning och hållbar omställning
- Turism, plats och mobilitet
Naturbaserade framtidslösningar
Våra forskare deltar även i forskningsområdet Naturbaserade framtidslösningar, ett av fem profilområden vid Lunds universitet.