Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetsmarknad och karriär

Det finns en mängd olika yrken som kan vara aktuella för dig när du är färdig med dina studier, beroende på den inriktning du läst, dina intressen, dina kunskaper och dina erfarenheter.

Några studenter cyklar. Foto.
Samhälls- och beteendevetare behövs och finns överallt. Foto: Johan Persson

Samhällsvetaren och arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden är föränderlig och nya yrken och kompetenser efterfrågas hela tiden - samhällsvetarens perspektiv kommer fortsatt att vara efterfrågat inom en rad olika utvecklingsområden.

Arbetsgivare söker ofta personer med samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig utbildning utan att ange något specifikt ämne eller examen. 

Att ta första steget ut i arbetslivet efter din examen kan vara en utmaning. Här finns några exempel på vad du som samhällsvetare kan arbeta med.

Vad samhällsvetare kan arbeta med

På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du aktuell information och prognoser om arbetsmarknad och framtidsutsikter för olika yrken.

Framtidutsikter för yrken på Arbetsformedlingens webbplats

Karriärportal för samhällsvetarstudenter

Samhällsvetenskapliga fakulteten erbjuder en karriärportal för dig som samhällsvetarstudent. Den hjälper dig att förstå och att kunna beskriva dig själv och dina kompetenser, att navigera på arbetsmarknaden och hur du hittar vägen framåt till din personliga arbetsmarknad.

Karriärportalen och hur du registrerar dig

Praktikens betydelse

De flesta samhällsvetenskapliga utbildningar är breda och leder till en generell examen. Varje möjlighet att under utbildningen testa teoretiska kunskaper i praktiken och knyta kontakter genom frivilligarbete och praktik kommer ge dig en fördel när du ska söka jobb.

Lunds universitets jobb- och karriärportal Career Hub kan hjälpa dig som är på jakt efter arbetslivskontakter. Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig.

Jobb- och karriärportalen Career Hubs webbplats