Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

5. Språkkrav

Glasögon på lexikon. Foto
Du ska kunna följa undervisningen och tentera på det aktuella språket. Foto: Pixabay

Språkkrav

Dina språkkunskaper skall vara goda. Om du skall studera på landets hemspråk, är ett viktigt urvalskriterium din förmåga att följa undervisningen och tentera på det aktuella språket. 

I listan över sökbara universitet står ibland två språk. Tänk då på att kontrollera vilket språk de kurser du vill läsa ges på.

Gymnasiekunskaperna i engelska brukar vara helt tillräckliga, men om du vill studera på ditt andra eller tredje främmande språk och enbart har gymnasiekunskaper bör du däremot träna upp språkfärdigheten innan avresa.

Vi kräver inga akademiska meriter i språk för att du skall kunna få en plats på vårt utbytesprogram, dina kunskaper i språk på gymnasienivå brukar vara tillräcklig.  

I de flesta fall krävs inte heller språktest, men det finns några undantag där värduniversitetet ställer krav på intyg från något av de vanliga testinstituten (TOEFL eller IELTS), så var uppmärksam på vad som gäller på de universitet dit du söker. Du behöver inte göra ett språktest inför ansökan till Lunds universitet utan detta blir först aktuellt i så fall efter att du blivit nominerad. Du får mer information av din koordinator om vad som gäller.

Det kan också förekomma krav på att vi intygar i ett dokument till ditt värduniversitet att dina språkkunskaper i engelska är goda. Det gör vi genom att skriva ett intyg till nominerade studenter. Detta intyg kan krävas av dig i samband med att du skickar in dina handlingar till ditt värduniversitet.​

Vanliga krav i Europa

Partneruniversiteten i Europa anger ofta "B1", "B2" eller "C1", som kravnivå i engelska.

Motsvarigheten till "B1" är:

 • Engelska kurs A på svenskt gymnasium.
 • IELTS 5,5
 • TOEFL iBT 57-86

Motsvarigheten till "B2" är:

 • Engelska kurs B på svenskt gymnasium.
 • IELTS  6,5
 • TOEFL iBT 87-109

Motsvarigheten till "C1" är:

 • Engelska kurs C på svenskt gymnasium
 • IELTS 7,5
 • TOEFL iBT 110-120
 • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE), "pass".

Vänligen notera att kraven varierar mellan lärosätena.

Mer information om det universitet du vill läsa vid finns på sida "1. Vart kan jag åka?"

Länkar till testinstitut

Ytterligare hjälp med språkkraven

 • CEFR-språknivåer
  Här hittar du en översikt av vilken nivå (A1-C2) som motsvarar de olika stegen i språkundervisningen i moderna språk i svensk skola.
 • Folkuniversitetet
  Vilken CEFR-nivå är du på? Gör ett gratis språktest online, där du kan testa dina kunskaper i engelska, franska, tyska, italienska och spanska.

 

Kontakt

E-post: outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se (outgoing[at]sam[dot]lu[dot]se)

Besöksadress: Sandgatan 13A, byggnad Gamla Kirurgen, 223 50 Lund (karta)
 

Nina Kusche
Telefon: 046-222 48 43
Besökstider: Enligt överenskommelse

Donata Navickiene
Telefon: 046-222 72 04
Besökstider: Enligt överenskommelse