Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det digitala samhället

Hur påverkar digitaliseringen individen och världen? Långsiktigt och kortsiktigt? Och vad får den för konsekvenser för de som står utanför den digitala utvecklingen?

Hand håller mobiltelefon. Foto.
Foto: Unsplash

Digitaliseringen påverkar samhället på alla plan. På ett decennium har så gott som alla samhällsfunktioner flyttat ut på nätet – ekonomi, resor, vård, skola, arbetsliv med mera. Konsekvenserna av digitaliseringen är svåra att överblicka. Många samhällsvetare intresserar sig för hur den påverkar människan och hur den kan göras på ett hållbart sätt. 

Sociala medier har ersatt gamla tiders torg. Här formas våra åsikter, nya kontakter knyts, såväl sociala som arbetsrelaterade. Här sprids sanna och falska världsbilder, opinion skapas och politik diskuteras.

Samhällsvetare vid Lunds universitet forskar bland mycket annat om hur AI kan användas för att diagnosticera mental ohälsa, vad det innebär att arbeta inom GIG-ekonomin med ett appföretag som arbetsgivare, eller hur äldre människor påverkas av digitaliseringen, på gott och på ont.

Några forskningsmiljöer

Händer håller i robothuvud. Foto.

Naturlig och artificiell kognition

Våra forskare deltar även i forskningsområdet Naturlig och artificiell kognition, ett av fem profilområden på Lunds universitet.

Om Naturlig och artificiell kognition på lu.se