Innovationer
Samhälls- och beteendevetenskaplig forskning bidrar till att skapa en ökad förståelse för samhället och resulterar ibland också i sociala innovationer – det vill säga nya sätt att lösa olika problem i samhället. Sociala innovationer kan vara metoder, arbetssätt, tjänster eller processer som bidrar till att hantera sociala behov och problem.
Exempel på sociala innovationer
Här nedan kan du ta del av några exempel på sociala innovationer:
Carbon Ruins
Carbon Ruins är en utställning som syftar till att transportera besökarna in i en framtid där övergången till det fossilfria samhället har skett.
Carbon Ruins - climaginaries.org
AI-baserat diagnosverktyg för mental hälsa
En forskargrupp har utvecklat ett AI-baserat diagnosverktyg. När en patient använder verktyget får hen chatta med en AI-bot om sin mentala hälsa. Dialogen görs på ett naturligt språk tills det finns tillräcklig information för att göra ett förslag till diagnos.
Kliniker loggar därefter in på en sida och får förslag på diagnoser, samt en lista av om patient uppfyller DSM-5 kriterierna för diagnoserna, sannolikheten för detta och en verbal motivering varför kriterierna är uppfyllda. Beslutsstödet syftar till öka tillförlitligheten av diagnosticering av mental hälsa. Korrekta och tidiga diagnoser kan minska lidande och spara stora summor i sjukvården.
Verktygets webbplats - talktoalba.com
Nyheter om verktyget - lu.se:
- Ordanalys ska hjälpa vårdcentraler att bedöma psykisk ohälsa
- AI kan förbättra vård vid psykisk ohälsa
Juridisk kompetens för rätten att ha rättigheter
Forskare vid fakulteten arbetar på en modell för att informera och ge råd om rättigheter inom arbets-, migrations- och socialrätt samt växelverkan mellan dessa rättsområden. Modellen riktar sig till verksamheter som arbetar med juridisk rådgivning och personer i behov av information om sina rättigheter. Innovationen ska kunna motverka utanförskap och främja social hållbarhet.
Nyhet med mer information - soclaw.lu.se
Minnesplaneringsmetoder
Minnesplaneringsmetoder handlar om hur människors minnen och berättelser kan samlas in och bli till underlag för att utveckla platser. En metod har skapats, en digital verktygslåda, som innebär att man omvandlar människors minnen till att ta plats i nya hus, vägnät och gatunamn.
Metoden har använts under utvecklingen av Helsingborgs nya växande stadsdel Oceanhamnen som invigdes i april 2023, samt i utvecklingen i Jakobsbergs centrum i Järfälla och i Helsingborgs nya översiktsplan (ÖP 2021).
Nyhet om minnesplaneringsmetoderna – lu.se
Om minnesplaneringsmetoderna – minnesplaneringsmetoder.se
Att göra offentliga utrymmen inkluderande
Equalizer är ett projekt där syftet är att utveckla metoder för att göra befintliga aktivitetsplatser i samhället mer inkluderande, så att fler grupper känner sig bekväma med att använda dem. Lösningarna ska vara små och lätta att införa utan att kosta för mycket pengar.
Några exempel på lösningar för att göra en aktivitetsplats mer inkluderande är att:
- skyltar sätts upp med information om att platsen är till för alla.
- på till exempel en basketplan skulle det kunna sättas upp basketkorgar på utsidan av planen så att de som inte ville delta i det pågående spelet på planen ändå har möjlighet att röra på sig.
LU Innovation
Nyttiggörande av kunskap och forskning vid Lunds universitet.