Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Innovationer

Samhälls- och beteendevetenskaplig forskning bidrar till att skapa en ökad förståelse för samhället och resulterar ibland också i sociala innovationer – det vill säga nya sätt att lösa olika problem i samhället. Sociala innovationer kan vara metoder, arbetssätt, tjänster eller processer som bidrar till att hantera sociala behov och problem.

Innovationsschema
Foto: www.pixabay.com

Exempel på sociala innovationer

Här nedan kan du ta del av några exempel på sociala innovationer:

Carbon Ruins

Carbon Ruins är en utställning om den fossila eran och som utspelar sig år 2053. Syftet är att transportera besökarna in i en framtid där övergången till det fossilfria samhället har skett. 

Läs mer om Carbon Ruins och var utställningen befinner sig

Ordanalys för att bedöma psykisk ohälsa

Word diagnostics är ett diagnosverktyg som använder ord och artificiell intelligens (AI) för att öka tillförlitligheten på diagnos för psykisk ohälsa, speciellt depression och ångest. Problemet är stort, exempelvis beror självmord oftast på en underliggande depression. Korrekta och tidiga diagnoser kan minska lidande och spara stora summor i sjukvården. Systemet är utvecklat tillsammans med forskare från Institutionen för psykologi.

Läs mer på verktygets webbplats

Nyhet om verktyget finns på Lunds universitets huvudwebbplats

Att göra offentliga utrymmen inkluderande

Equalizer är ett projekt där syftet är att utveckla metoder för att göra befintliga aktivitetsplatser mer inkluderande så fler grupper känner sig bekväma med att använda dem. Lösningarna ska vara små och lätta att införa utan att kosta för mycket.

Några exempel på lösningar som har vidtagits på en av de platserna som har studerats i projektet är att det sattes upp skyltar om att platsen är till för alla. Det sattes även upp basketkorgar på utsidan av planen så att de som inte riktigt vågar delta i det pågående spelet på planen ändå ska ha möjlighet att röra på sig. 

Läs mer på Institutionen för tjänstevetenskaps webbplats