Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

7. Ansökan

Utbytesstudier

 

Att tänka på inför din ansökan

Tänk efter vad du vill studera utomlands. Leta på universitetens hemsidor och skaffa dig en uppfattning om vilket eller vilka avtalsuniversitet som kan vara intressanta för just dig. Det är mycket viktigt att du kontrollerar om det finns restriktioner vad gäller de ämnen du vill läsa, till exempel om du måste göra ett språktest innan du kan bli antagen eller om det finns särskilda betygskrav.

Instruktioner

Sökbara universitet

I listan över sökbara universitet och studieperioder nedan kan du se vilka universitet man kan söka till och för vilken termin.

Sökbara universitet och studieperioder (PDF 413,53 Kb, öppnas i nytt fönster)

Ansökan i systemet Solemove

Ansökan görs på engelska i ett online-formulär i systemet Solemove. Du loggar in med ditt LUCAT-ID och följer instruktionerna på skärmen. Planera gott om tid för att förbereda och göra din ansökan.

Du kan söka upp aktuella universitet i Solemove. Du hittar universiteten under "advanced search" om du väljer Application period Faculty of Social Sciences 01.02.2020-20.02.2020. Jämför med listan ovan för att hålla koll på vilken termin som gäller.

När du påbörjar din ansökan behöver du bland annat fylla i personuppgifter, tidigare studier och val av universitet.

En guide till ansökningssystemet Solemove hittar du här (du skickas vidare till sidan om utbytesstudier på www.lu.se). Har du tekniska frågor om systemet eller din ansökan, maila till solemove [at] er [dot] lu [dot] se.

För att öppna ansökningssystemet Solemove, klicka på Ansökan utbytesstudier nedan. Obsevera att ansökan stänger den 20 februari kl 12.00 på dagen.


Ansökan utbytesstudier
(Länken endast öppen under ansökningsperioder:
Höstterminen: september,  1 november - 20 november)

Vårterminen: februari, 1 februari - 20 februari, kl 12.00 på dagen)

I din ansökan måste du ha med följande bilagor som ska vara skrivna på engelska (se instruktioner för bilagor nedan):

  • Statement of Purpose
  • CV
  • Study Plans
  • Ladokutdrag/transcripts (om du studerat någon annanstans än vid LU)

Du kan spara under tiden du arbetar med din ansökan och fortsätta vid senare tillfälle. När du har gjort klar din ansökan och laddat upp samtliga bilagor, klickar du på Send in application.
Obs! Du kan inte ändra din ansökan efter att du skickat in den.

Du behöver inte lämna in någon pappersversion av din ansökan.

 


Instruktioner för bilagor


Du hittar även tips på hur du utformar din ansökan i presentationen från informationsmötet om utbytesstudier. Se steg 2.) Ansökningsperioder och informationsmöten.

 

Obs! Begränsning i systemet för bilagor

Du kan ladda upp totalt tio enskilda bilagor i systemet. Om du söker många universitet (tio är max) så behöver du samla ihop dina studieplaner i ett enda dokument och ladda upp.

 

1. Statement of purpose

I ditt Statement of Purpose (målsättning och motivation) skall du på engelska motivera varför du vill studera utomlands på max en A4-sida. Det är främst ditt förstahandsval som ska motiveras, men Du får gärna motivera övriga val i mån av plats. Du ska bara bifoga ett (1st)  Statement of Purpose även om du söker flera universitet. Motivera på ett väl genomtänkt sätt varför du vill studera utomlands, valet av universitet, anknytningen till din utbildning och vilken nytta utbytesstudierna kan ge i framtiden. Det är viktigt att det finns en akademisk koppling. Du skriver brevet till Lunds universitet. Om du blir nominerad så har du möjlighet att revidera ditt motivationsbrev till värduniversitetet.

 

2. CV

Ditt Curriculum Vitae skall innehålla för ansökan relevant utbildning, eventuella språkkunskaper och språkcertifikat, arbetslivserfarenhet samt övriga relevanta aktiviteter. Det ska vara kortfattat och skrivet på engelska.

Så här kan ett CV se ut (PDF 88 kB, öppnas i nytt fönster)

 

3. Study plan

Fyll i denna study plan (se nedan) som visar vilka kurser du skulle vilja studera. Du måste skriva en study plan för varje universitet du söker till. Observera att denna Study plan är preliminär och om du blir nominerad kommer den säkerligen att ändras när du gör ansökan till värduniversitetet. Det är ändå viktigt att du fyller i den så noga du kan eftersom vi då kan se att du verkligen har hittat kurser som kan passa din utbildning.


Det kan vara svårt att hitta kurskoder och vilken institution/fakultet som ger kursen, men försök så gott du kan. Det viktiga är att du hittar kurser som kan vara intressanta för dig och som du kan tillgodoräkna när du kommer tillbaka. Du kan ofta hitta direktlänkar till partneruniversitetens hemsidor i listan över universitet som du kan söka.

Study Plan (Word-dokument, 197 kB, öppnas i nytt fönster)

 

4. Ladokutdrag

Om du har studerat vid ett annat universitet än Lunds universitet - bifoga ladokutdrag/official transcript of records för detta. Du behöver inte skicka med ladokutdrag för studier vid Lunds universitet.

 


Föregående steg: 6. Finansiering
Nästa steg: 8. Urval och beslut


 

Sidansvarig: