6. Finansiering

Utbytesstudier
Som utbytesstudent betalar du ingen terminsavgift. På vissa universitet kan förekomma anmälningsavgift, deposition eller liknande. Dessa avgifter står du själv för.

Studiemedel

Självklart kan du söka studiemedel när du ska studera utomlands som består av en lånedel och en bidragsdel. Du har också möjlighet att låna pengar till extra kostnader för exempelvis ökade levnadskostnader.

Studiemedelsbeloppet varierar beroende på vilket land man åker till. Sök studiemedel i god tid före utresa.

För mer information, besök CSN:s hemsida.

Erasmus + stipendium

Studenter som nomineras till ett utbyte inom Erasmus + kan söka ett EU-finansierat stipendium. Stipendiet är ett bidrag som ska täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. Stipendiebeloppet beräknas per dag och varierar beroende på vilket land man åker till.

Du hittar information om, villkor för och ansökan till Erasmus + stipendiet på Lunds universitets hemsida

Erasmus +

Nordlys stipendium

Studenter som nomineras till ett utbyte inom Nordplus kan söka ett stipendium som tillhandahålls av Nordiska ministerrådet. Stipendiet är inte garanterat . Ansökan sker i ett särskilt ansökningsförfarande.

Övriga stipendier

Det finns en uppsjö av stipendier att söka från externa organisationer och stiftelser. Dessa kan ibland vara svåra att hitta men kan vara väl värt att göra lite research.

Lunds universitets stipendiesida

Akademiska föreningens stipendier