Ökad press på Sverige för att nå hållbarhetsmålen

De globala klimatmålen. Regeringen har utnämnt en Agenda 2030-delegation med uppdraget att främja och förankra det nationella arbetet med att nå FN:s hållbarhetsmål. Magdalena Bexell från Lunds universitet forskar på politiken kring Agenda 2030 och ser stora utmaningar i det nationella hållbarhetsarbetet.

Sätt rimliga mål för träningen

Träningsredskap. Hur gör man för att komma igång och träna mer? En person som nystat i frågan är Sofia Bunke, lektor i idrotts- och motionspsykologi.

"Plastdebatten måste nyanseras"

Plastavfall. I december blev Sveriges plastutredning färdig. Och på EU-nivå finns en ny plaststrategi med bla direktiv om ett förbud mot engångsartiklar som sugrör, bestick och tallrikar. Ett bra ramverk men plastdebatten måste nyanseras. Det menar statsvetaren Tobias Nielsen som ingår i ett forskningsprogram om hållbar plastanvändning.

Journalisten Tomas Ramberg blir hedersdoktor

Tomas Ramberg. Bild: Mikael Grönberg Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet har utsett journalisten Tomas Ramberg (född 1958) till hedersdoktor.

Omstridda Trelleborgsmodellen utvärderas

Trelleborgs centralstation. Bild: Mostphotos Socialsekreterarnas arbetsuppgifter i Trelleborg har delvis övertagits av ”smarta datorer”, eller automatiserat beslutsfattande. Nu ska forskare i socialt arbete utvärdera den omstridda Trelleborgsmodellen och ta reda på vad som händer när ny teknik tar över vissa arbetsuppgifter.

19 miljoner till forskningsprojekt om hållbar urban turism

Från vänster; Maria Månsson (ISK) Jörgen Eksell (ISK) Cecilia Cassinger (ISK) Michael Johansson (ISM) Lena Eskilsson (ISM) Jan Henrik Nilsson (ISM) Ett nytt forskningsprojekt vid Samhällsvetenskapliga fakulteten ska under fyra år undersöka de problem som orsakas av ökad turism till städer och skapa strategier för att motverka problemen. Projektet kommer att pågå under fyra års tid och finansieras av Formas med 19,2 miljoner kronor.

Stor internationell studie: Psykologiska experiment har testats igen

Bild: MostPhotos. 28 ofta citerade psykologiska experiment inom kognition, socialpsykologi och beteendeekonomi har upprepats. Resultatet blev som forskarna förutspått; hälften av experimenten klarade inte ”testet”, det vill säga fick inte längre signifikanta resultat när de gjordes igen.

Gränsöverskridande polisarbete bygger på förtroende

Polisarbete. För att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet krävs förtroende och personliga kontakter mellan gränspoliser från olika länder. Gemenskap är avgörande för ett lyckat samarbete, konstaterar Sophia Yakhlef från Lunds universitet i en ny avhandling.

Nya resultat sticker hål på ideal om självhushåll i Afrika

Drönarbild av majsodling från Kenya, tagen av Ola Hall. Rika skördar i all ära. Men ska man utrota hunger i Afrika är det effektivare att satsa på handel och infrastruktur än grödor och jordförbättringar. Detta är, litet tillspetsat, resultaten från en tolvårig studie som korskopplat satellitdata med intervjuer i 56 byar i sex afrikanska länder.

Vad du inte visste om Agenda 2030

Statsvetarna Magdalena Bexell och Kristina Jönsson. Foto: Kristina Lindgärde Agenda 2030 är ett försök att få till en hållbar framtid för vår planet. Statsvetarna ­Kristina Jönsson och Magdalena Bexell granskar politiken kring Agenda 2030 och dess globala mål. Här listar de sina iakttagelser hittills.