Nya resultat sticker hål på ideal om självhushåll i Afrika

Drönarbild av majsodling från Kenya, tagen av Ola Hall. Rika skördar i all ära. Men ska man utrota hunger i Afrika är det effektivare att satsa på handel och infrastruktur än grödor och jordförbättringar. Detta är, litet tillspetsat, resultaten från en tolvårig studie som korskopplat satellitdata med intervjuer i 56 byar i sex afrikanska länder.

Vad du inte visste om Agenda 2030

Statsvetarna Magdalena Bexell och Kristina Jönsson. Foto: Kristina Lindgärde Agenda 2030 är ett försök att få till en hållbar framtid för vår planet. Statsvetarna ­Kristina Jönsson och Magdalena Bexell granskar politiken kring Agenda 2030 och dess globala mål. Här listar de sina iakttagelser hittills.

Ny forskarskola i socialt arbete

Socialhögs Lunds och ­Malmö universitet leder tillsammans en ny forskarskola för socialarbetare. Trettio doktorander ska antas som ska forska på halvtid samtidigt som de fortsätter jobba inom socialtjänsten.

Nytt pris lyfter fram bästa peer review

Närbild på händer som pekar i tidskrifter. Peer review – kollegial fackgranskning av vetenskapliga publikationer innan de accepteras för publicering – kan vara en otacksam historia. Trots stor arbetsinsats utgår ingen ersättning och sällan något erkännande. Initiativtagare till ett nyinstiftat pris vill ändra på åtminstone det sistnämnda.

Ny studie visar sambandet mellan terrorattentat och odemokratiska attityder

Folksamling Vilka effekter har ett terrordåd när det gäller synen på demokrati och tortyr? En forskargrupp vid Lunds universitet undersökte 152 studenter i direkt anslutning till två olika terrordåd och fann en höjd benägenhet att kunna tänka sig att följa odemokratiska och i värsta fall fascistiska ledare.

Människor som fördomsfulla flockvarelser

Människor i en publik - Mostphotos Empati är överskattat, nobelpristagaren Daniel Kahneman har missförståtts rejält och vi tycks ha blivit mer rädda för att konfrontera uppfattningar vi inte delar. Sociologen Mikael Klintman uttolkar vår politiska samtid utifrån ny kunskap inom neurovetenskap, sociologi och psykologi.

Beskriv hur du mår - ny AI-algoritm ställer diagnos

Dator. Foto: Mostphotos AI och maskininlärning tar steget in i psykologmottagningen. En ny, unik algoritm ställer diagnos genom att analysera vilka ord patienten använder för att beskriva sitt mående. Metoden, som utvecklats av tre psykologforskare vid Lunds universitet, ska nu testas på tre kliniker i Malmö. Forskningen och innovationen blev igår kväll utnämnd till ”Startup of the year” i entreprenörstävlingen Venture Cup.

Statsvetare: svensk demokrati levererar

Bild på valsedlar och vallokal. Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen har inte lett till kaos och ineffektivitet, vilket många förutspådde efter förra valet. Tvärtom har partierna har anpassat sig och beslut fattas genom nya koalitioner och blocköverskridande samarbeten. Samtidigt finns andra orosmoln, enligt statsvetaren Johannes Lindvall som tagit tempen på den svenska demokratin.

Ny studie: ”Omöjligt ta reda på vad riksdagspartierna tänker bestämma i Bryssel”

Sverige och EU-flagga. Riksdagsvalet är också ett EU-val. På bordet i Bryssel ligger just nu en lång rad frågor som de partier som bildar regering ska besluta om i EU:s ministerråd. En ny studie från Lunds universitet visar att väljarna har ytterst små chanser att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartierna ställer sig till huvuddelen av dessa frågor. Idag presenteras en omfattande webbplats där riksdagspartierna åsikter, eller snarare brist på sådana, redovisas.

Sociala medier: Hårt debattklimat avskräcker unga

Sociala medier på en smartphone. Att öppet visa sina åsikter i sociala medier är svårt - det tycker till och med unga som är politiskt aktiva. Det visar en studie där 110 tonåringar och unga vuxna intervjuats. ”Det är ett demokratiskt problem att samtalet i sociala medier upplevs som så hårt och avskräckande” säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.