Olika villkor och hat mot ledare inom svenska civilsamhället

Framsida bok. Foto. Vissa ledare inom svenska civilsamhällesorganisationer upplever mycket inflytande i samhället medan andra inte gör det alls. Vissa ifrågasätts och blir utsatta för hat, hot och kränkningar, medan andra inte blir det. Position, ålder, kön och födelseland förklarar delvis vissa av dessa skillnader. Det visar en ny rapport som bland annat undersökt ledarnas erfarenheter, åsikter, roll och position i organisationerna.

Så fattar politiker beslut under Coronakrisen

Appropå corona-krisen. Illustration med ett virus och en kamera. Under coronakrisen har svenska politiker lyssnat ovanligt mycket på experter. Det menar statsvetaren Åsa Knaggård som forskar på hur politiker fattar beslut under stor osäkerhet.

Omvälvande när släktingar blir fosterföräldrar

Illustration av ett släktträd. När ett barn inte kan bo kvar hos sina föräldrar säger lagen att en släkting eller annan anhörig i första hand ska övervägas som familjehemsförälder. Trots bestämmelsen finns i Sverige ingen samlad kunskap om gruppen, något som skulle kunna underlätta socialtjänstens arbete. En ny avhandling har studerat släktinghemsföräldrarnas situation.

”Forskarnas gräl är kärnan i vetenskapen”

Skärmdump från DN Debatt 10 maj 2020. Den enskilda forskarstudien står inte för Sanningen. Och det är inte så att all vetenskap enkelt avbildar en objektiv yttre värld. Snarare är forskning ett utforskande samtal – och ibland ett initierat gräl, skriver Johan Alvehus, docent i tjänstevetenskap, på DN Debatt.

Rädsla för hat leder till självcensur hos journalister

Närbild på flera händer som håller i smartphones. Bild. Ett nytt forskningsprojekt ska ta reda på hur den ökade risken för hatstormar mot journalister påverkar yttrandefrihet och demokrati. Bland annat ska vad som skrivs om 2000 journalister på Twitter analyseras. Att självcensur förekommer visar den inledande kunskapssammanställning som forskarna gjort.

Studenter utomlands berättar om livet under Corona-krisen

Porträttfoto. Studenter från Lunds universitet befinner sig på olika platser runt om i världen för att bedriva utbytesstudier, praktik eller fältarbete. En del av dem har åkt hem till Sverige under Corona-krisen, medan andra stannar kvar. Universitetet har bett några av dem ge en bild av deras situation där de befinner sig på olika platser i världen

Doktorspromotionen skjuts upp

Nyblivna doktorer jublar framför en folkmassa. Foto. Lunds universitet kommer inte att genomföra sin traditionsenliga doktorspromotion i vår. Anledningen är att högtiden har många deltagare och gäster från stora delar av Sverige och resten av världen. Dessutom lockar promotionståget mellan Universitetshuset och Domkyrkan många åskådare.

Socialtjänsten förändras när allt ska mätas

Nedsläckt korridor med en öppen dörr. Foto. Ökade krav på mätbarhet i socialtjänsten skapar merarbete för socialsekreterare och förskjuter uppmärksamheten från klienterna, enligt en ny avhandling från Socialhögskolan.

Mindfulness suddar ut gamla rädslor

Kvinna som blundar En ny studie visar att några minuters dagliga meditationsövningar via en vanlig mindfulness-app får hjärnan att sudda ut inlärda, men irrelevanta, rädslor. Enligt forskarna bakom studien pekar resultaten på att mindfulness skulle kunna effektivisera behandlingar av ångest och posttraumatisk stress.

Mordet på Soleimani kan få stora konsekvenser

Demonstration i Iran. Foto. Vad är de regionala konsekvenserna efter mordet på den iranska generalen Qassem Soleimani och det upptrappade läget mellan USA och Iran? Spyros A. Sofos, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, kommenterar läget.