Socialtjänsten förändras när allt ska mätas

Nedsläckt korridor med en öppen dörr. Foto. Ökade krav på mätbarhet i socialtjänsten skapar merarbete för socialsekreterare och förskjuter uppmärksamheten från klienterna, enligt en ny avhandling från Socialhögskolan.

Mindfulness suddar ut gamla rädslor

Kvinna som blundar En ny studie visar att några minuters dagliga meditationsövningar via en vanlig mindfulness-app får hjärnan att sudda ut inlärda, men irrelevanta, rädslor. Enligt forskarna bakom studien pekar resultaten på att mindfulness skulle kunna effektivisera behandlingar av ångest och posttraumatisk stress.

Mordet på Soleimani kan få stora konsekvenser

Demonstration i Iran. Foto. Vad är de regionala konsekvenserna efter mordet på den iranska generalen Qassem Soleimani och det upptrappade läget mellan USA och Iran? Spyros A. Sofos, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, kommenterar läget.

Ny studie kan förklara oetiska attityder och beteende hos soldater

FN-soldater i Mali En forskargrupp med psykologiforskare vid Lunds universitet har gjort en studie på svenska FN-soldater före och efter tjänstgöring i Mali i Afrika. Man fann ett samband mellan personlighetsdrag som brukar sammanfattas som den mörka kärnan och både oetiska beteenden och negativa attityder till krigets lagar.

Ernest Aryeetey blir hedersdoktor vid fakulteten

Porträttbild Han är ett välkänt namn i afrikanska universitetskretsar och har spelat en avgörande roll i implementeringen av Lunds universitets Afrikastrategi. Nu blir Ernest Aryeetey 2020 års hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Fossil energi subventioneras dubbelt så mycket

Bil och avgaser. Foto. 3000-6000 miljarder kronor. Så mycket subventioneras fossila bränslen globalt årligen. Förnybart får långt mindre än hälften. Jakob Skovgaard, statsvetare och expert på klimatskadliga subventioner, har koll på hur länder bör agera för att kunna dra ner på stödet till fossil energi.

"Handlare måste ifrågasätta oansvarig konsumtion"

Skyltfönster med Black Friday-annonser. Foto. Den fjärde fredagen i november infaller Black Friday. Både konsumenter och handlare måste ifrågasätta den oansvariga konsumtion som denna dag ger upphov till, skriver Christian Fuentes och Emma Samsioe i ett debattinlägg i Sydsvenskan.

Barnrättsinstitutet ger ut en antologi om barnkonventionen

Porträttfoton. Den 20 november 2019 är det 30 år sedan FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter. Lagom till jubileet publicerar Barnrättsinstitutet vid Lunds universitet en bok om hur konventionens kan tillämpas när den blir lag i Sverige efter nyår.

”Återvinning hjälper inte om produktionen av plast fördubblas”

Plastavfall på strand. Foto. Pixabay. Plaståtervinning och avfallshantering i all ära, men vad blir den egentliga miljövinsten om plastproduktionen fördubblas inom den närmaste 20-årsperioden? Den frågan ställer sig forskare som menar att mer fokus måste läggas på hur plasten produceras.

Au pairer löser livspusslet – men ökar ojämlikheterna

Ung kvinna går i vinterlandskap med två barn. Foto. Att anställa en barnflicka eller au pair har blivit ett vanligare sätt för barnfamiljer att få vardagen att gå ihop och se till att jämställdheten mellan föräldrarna ökar. Införandet av statliga subventioner har bäddat för en ny marknad som tycks leda till att det jämställda föräldraskapet alltmer blir en klassfråga.