"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden"

"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden". När Donald Trump nyligen tillkännagav importtullar för stål och aluminium fördömdes han av frihandelsförespråkare över hela världen. Hans belackare menade att den amerikanske presidenten inte förstår att handelsprotektionism skulle innebära en katastrof för världsekonomin. Det må så vara. Men det handlar om samme Trump som också fick massiv kritik när han valde att dra sig ur Parisavtalet.

Alt-rightrörelsen använder mjölk för att främja vit makt

Alt-rightrörelsen använder mjölk för att främja vit makt. Du dricker fascistisk, vit-maktfanatisk, vit nynazistisk mjölk… För att bli en bra antifa-krigare måste du övergå till sojadryck.

Engagerade vuxna ökar små barns inlevelseförmåga

Ny forskning visar att engagerade vuxna ökar små barns inlevelseförmåga. För att människor ska fungera socialt är det viktigt att kunna förstå andras perspektiv. Forskare är oeniga om när barn utvecklar den inlevelseförmågan. Många anser att det sker först i fyraårsåldern, men forskning vid Lunds universitet visar att barn kan visa denna förmåga tidigare – om de upplever situationerna tillsammans med engagerade vuxna.

Samhällsvetare universitetets nya globala ambassadör

Porträttbild. Möt Ivanna Read: masterstudenten i strategisk kommunikation som sätter Lunds universitet på kartan som bloggare på Studyinsweden.se. Förutom att prestera på topp i akademiska sammanhang är hon också universitetets senaste globala ambassadör – den 8 maj utnämns hon till Lunds universitets Global Swede vid en ceremoni på Utrikesdepartementet i Stockholm.

Brist på öppenhet om kopplingar mellan läkare och industrin

Läkemedel. En ny studie tar ett samlat grepp kring öppenhet och omfattning av ekonomiska transaktioner mellan läkemedelsindustri och sjukvårdpersonal i nio europeiska länder, däribland Sverige. Studien som är genomförd av en internationell forskargrupp visar att det finns stora brister i redovisningen.

Så vinner man en mediedebatt

Intervju, illustration. Hur gör man för att få upp sina hjärtefrågor på den politiska dagordningen? Liv Sunnercrantz har analyserat hur nyliberalerna i slutet av 80-talet lyfte frågan om privatisering av offentlig sektor. Och hur de tog hem debatten.

Ny forskning ska ge handbok mot desinformation

Falska nyheter. Sverige rustar sig för att möta försök till oönskad informationspåverkan. Fokus ligger på valåret 2018 och nu har forskare vid Lunds universitet fått i uppdrag att ta fram en handbok för kommunikatörer på myndigheter runt om i landet.

Kulturgeograf en av flera Wallanderstipendiater

Mikhail Martynovich. Forskarna Hana Nielsen, Thor Berger och Mikhail Martynovich prisas för framstående avhandlingar och blir Lunds universitets nya Wallanderstipendiater.

Sju år med Bostad först: Andelen hemlösa minskar kraftigt

Marcus Knutagård föreläser om hemlöshet på Stadsbiblioteket i Lund 2015. Under de sju år som Helsingborg använt sig av Bostad först-metoden för att bekämpa hemlöshet har antalet hemlösa per 10 000 invånare minskat kraftigt. Metoden, som införts med hjälp av Lundaforskare, har även fört med sig annat positivt för utsatta grupper i Helsingborg. Det visar en ny utvärdering.

Mellanösternstudier flyttar till Samfak

Dalia Abdelhady, föreståndare för CMES. Dalia Abdelhady är sedan en månad ny föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier. Överst på hennes dagordning står en flytt till Samhällsvetenskapliga fakulteten, samt att föra ut mer av centrets forskningsresultat.