Au pairer löser livspusslet – men ökar ojämlikheterna

Ung kvinna går i vinterlandskap med två barn. Foto. Att anställa en barnflicka eller au pair har blivit ett vanligare sätt för barnfamiljer att få vardagen att gå ihop och se till att jämställdheten mellan föräldrarna ökar. Införandet av statliga subventioner har bäddat för en ny marknad som tycks leda till att det jämställda föräldraskapet alltmer blir en klassfråga.

En växande global elit flyger tusen gånger mer än genomsnittet

Flygplan som flyger. Foto. En ny rapport har kartlagt tio internationella offentliga personers flygvanor under ett år. Resultatet visar på enormt stora koldioxidutsläpp, flera tusen gånger mer än genomsnittet. Slutsatsen är att global mobilitet är intimt förknippad med en växande elits livsstil och identitet – och därför svår att ändra.

Räddningsplankan för nyblivna föräldrar med trassliga relationer i bagaget

Bebis som ler. Foto. När vi kliver in i föräldrarollen påverkas barnets anknytning till oss av hur vi knöt an till våra föräldrar. Men för den med mindre optimala anknytningserfarenheter tycks finnas hjälp på oväntat nära håll, visar ny forskning som studerat ett relativt nytt fält inom psykologin: partnerns, eller medförälderns, inflytande. I studien framkommer också att avvisande och kärleksfulla föräldrabeteenden får olika stor effekt beroende på om det är mamman eller pappan som står för beteendet.

Därför blir mötena på jobbet allt fler

Mötesdeltagare vid ett bord. Foto. Mötena på jobbet blir allt fler, man varför? Svar presenteras i en ny bok av forskare från Lunds och Malmö universitet.

Attityder mot migranter påverkar hur arbetet med migranter upplevs

Skuggor från människor som syns på en röd tegelvägg. Foto. Personer som arbetar med migranter inom välfärdsorganisationer och har en negativ inställning till dem, kan uppleva sitt arbete med dem som mer belastande, framkommer i en avhandling i socialt arbete. Även hög arbetsbelastning gör att arbetet upplevs som mer betungande. Men större upplevt handlingsutrymme i hur arbetet utformas kan dämpa den negativa effekten.

Socialhögskolan samlas i gamla lasarettsköket

Cafémiljö. Foto. Efter femtio år i tillfälliga lokaler och tjugo års diskussioner om flytt är det äntligen dags. Socialhögskolans tidigare spridda verksamhet samlas nu under ett tak i total­renoverade lokaler på Allhelgona Kyrkogata.

Stor ökning av innovationsidéer – samhällskunskap och humaniora på hugget

Porträttfoto. LU Innovation har fått in ovanligt många innovationsidéer från forskare. Under första halvåret fick man in 91 förslag, vilket kan jämföras med att det under hela förra året kom in 118 idéer – närapå en fördubbling.

Trädplantering – ingen universallösning för klimatet

Trädplantering. Foto: Most Photos. I somras publicerades en uppmärksammad forskningsstudie om hur trädplantering kan bidra till att rädda klimatet. Men många forskare har kritiserat trädplantering som en problematisk metod, som istället riskerar att ta fokus från att vi drastiskt måste minska utsläppen om vi ska klara klimatet. Hållbarhetsforskaren Wim Carton förklarar vad det finns för nackdelar med storskaliga trädplanteringar.

Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil

Utforskande festivalbesökare på "Bestival" on the Isle of Wright: Stephen Ramsden, Russell Hitchings, Tullia Jack och Alison Browne Sommaren är musikfestivalernas tid. Enligt sociologen Tullia Jack är festivalerna ett bra tillfälle att experimentera med alternativa livsstilar. Detta kan bana väg för beteendeförändringar också i det vanliga livet, som exempelvis hur ofta vi duschar och tvättar oss.

Grumlig vurm för geoengineering

Sol och molnig himmel. Geoengineering, såsom koldioxidinfångning från atmosfären eller flygutsläpp av solreflekterande partiklar i atmosfären, har de senaste åren snabbklättrat på mångas listor över insatser som bäst bedöms kunna stävja klimatförändringarna. Enligt en ny avhandling i statsvetenskap har dock vurmen andra orsaker än en opartisk granskning av realismen i förslagen.