Statsvetare: svensk demokrati levererar

Bild på valsedlar och vallokal. Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen har inte lett till kaos och ineffektivitet, vilket många förutspådde efter förra valet. Tvärtom har partierna har anpassat sig och beslut fattas genom nya koalitioner och blocköverskridande samarbeten. Samtidigt finns andra orosmoln, enligt statsvetaren Johannes Lindvall som tagit tempen på den svenska demokratin.

Ny studie: ”Omöjligt ta reda på vad riksdagspartierna tänker bestämma i Bryssel”

Sverige och EU-flagga. Riksdagsvalet är också ett EU-val. På bordet i Bryssel ligger just nu en lång rad frågor som de partier som bildar regering ska besluta om i EU:s ministerråd. En ny studie från Lunds universitet visar att väljarna har ytterst små chanser att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartierna ställer sig till huvuddelen av dessa frågor. Idag presenteras en omfattande webbplats där riksdagspartierna åsikter, eller snarare brist på sådana, redovisas.

Sociala medier: Hårt debattklimat avskräcker unga

Sociala medier på en smartphone. Att öppet visa sina åsikter i sociala medier är svårt - det tycker till och med unga som är politiskt aktiva. Det visar en studie där 110 tonåringar och unga vuxna intervjuats. ”Det är ett demokratiskt problem att samtalet i sociala medier upplevs som så hårt och avskräckande” säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Lärare behöver hjälp att värna sin tid

Lärare och barn. Var tredje lärare får för lite återhämtning från sitt arbete. Varannan har svårt att koppla bort tankarna på jobb när de är lediga. Och så mycket som fyra av tio befinner sig i riskzonen för depression. Forskaren Elinor Schad har undersökt hur lärare kommunicerar i sitt yrke och hur det påverkar deras hälsa – och betonar att rektorerna har en viktig roll i att se till att arbetsmiljön är hållbar för alla.

"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden"

"Omöjligt att ha frihandel och samtidigt rädda jorden". När Donald Trump nyligen tillkännagav importtullar för stål och aluminium fördömdes han av frihandelsförespråkare över hela världen. Hans belackare menade att den amerikanske presidenten inte förstår att handelsprotektionism skulle innebära en katastrof för världsekonomin. Det må så vara. Men det handlar om samme Trump som också fick massiv kritik när han valde att dra sig ur Parisavtalet.

Alt-rightrörelsen använder mjölk för att främja vit makt

Alt-rightrörelsen använder mjölk för att främja vit makt. Du dricker fascistisk, vit-maktfanatisk, vit nynazistisk mjölk… För att bli en bra antifa-krigare måste du övergå till sojadryck.

Engagerade vuxna ökar små barns inlevelseförmåga

Ny forskning visar att engagerade vuxna ökar små barns inlevelseförmåga. För att människor ska fungera socialt är det viktigt att kunna förstå andras perspektiv. Forskare är oeniga om när barn utvecklar den inlevelseförmågan. Många anser att det sker först i fyraårsåldern, men forskning vid Lunds universitet visar att barn kan visa denna förmåga tidigare – om de upplever situationerna tillsammans med engagerade vuxna.

Samhällsvetare universitetets nya globala ambassadör

Porträttbild. Möt Ivanna Read: masterstudenten i strategisk kommunikation som sätter Lunds universitet på kartan som bloggare på Studyinsweden.se. Förutom att prestera på topp i akademiska sammanhang är hon också universitetets senaste globala ambassadör – den 8 maj utnämns hon till Lunds universitets Global Swede vid en ceremoni på Utrikesdepartementet i Stockholm.

Brist på öppenhet om kopplingar mellan läkare och industrin

Läkemedel. En ny studie tar ett samlat grepp kring öppenhet och omfattning av ekonomiska transaktioner mellan läkemedelsindustri och sjukvårdpersonal i nio europeiska länder, däribland Sverige. Studien som är genomförd av en internationell forskargrupp visar att det finns stora brister i redovisningen.

Så vinner man en mediedebatt

Intervju, illustration. Hur gör man för att få upp sina hjärtefrågor på den politiska dagordningen? Liv Sunnercrantz har analyserat hur nyliberalerna i slutet av 80-talet lyfte frågan om privatisering av offentlig sektor. Och hur de tog hem debatten.