Grumlig vurm för geoengineering

Sol och molnig himmel. Geoengineering, såsom koldioxidinfångning från atmosfären eller flygutsläpp av solreflekterande partiklar i atmosfären, har de senaste åren snabbklättrat på mångas listor över insatser som bäst bedöms kunna stävja klimatförändringarna. Enligt en ny avhandling i statsvetenskap har dock vurmen andra orsaker än en opartisk granskning av realismen i förslagen.

Försäkringskassan lyhörd för politisk styrning – individen kommer i kläm

Individen kan komma i kläm i den svenska rättskulturen som utmärks av ett svagt rättsmedvetande kombinerat med förhållandevisa starka myndigheter, en svag riksdag och svaga domstolar, enligt en ny avhandling. Bild: MostPhotos. Sjukförsäkringen fungerar inte som den ska. Individen förfördelas i överklagandeärenden och många får inte den sjukpenning eller sjukersättning som de har rätt till. Detta enligt en ny avhandling i socialantropologi som spårar förklaringen till en ganska så unik svensk rättskultur.

Samtal och mingel med 2019 års hedersdoktor

Tomas Ramberg Den 23 maj gästas Samhällsvetenskapliga fakulteten av årets hedersdoktor, journalisten Tomas Ramberg.

Skillnader i skydd vid arbetslöshet har ökat

Arbetssökande vid en av Arbetsförmedlingens datorer. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen har i det tysta förändrats de senaste tjugofem åren. En avhandling visar att personer som har tillsvidareanställningar överlag har fått bättre skydd vid arbetslöshet än tidigare, medan skyddet för de som hoppar runt på olika arbeten har blivit sämre. Skillnaderna har alltså ökat.

Små barns skärmvanor under lupp i nytt forskningsprojekt

Bebis som tittar på surfplatta. Digitaliseringen förändrar våra liv och flera försöker förstå på vilket sätt. Men när det kommer till de allra yngsta är kunskapen nästan obefintlig. Ett nytt forskningsprojekt vill ändra på den saken.

Psykologen: "Unga har svårt att sätta ord på känslorna"

Person som tittar ut genom ett fönster. Människors bekymmer, farhågor och drömmar är både eviga och barn av sin tid. Liksom trösten och behandlingarna. Terapisoffan blir en spegel av omvärlden. Per Johnsson är psykologen och forskaren som menar att förmågan att samtala håller på att gå förlorad i vår tid.

Turistinvasioner i populära städer studeras i nytt projekt

BIld inifrån Louvren i Paris. Planerar du att resa utomlands? Om det tidigare gick att spontansläntra in på Louvren, Uffizierna eller till Frihetsgudinnan så måste de självskrivna besöken idag bokas på förhand. Allt fler reser. Nu börjar invånarna i vissa populära destinationer få nog av besöks­horderna. Ett nytt, tvärvetenskapligt forskningsprojekt har fått drygt 19 miljoner för att analysera konsekvenserna av överturism och hur de kan motverkas.

Samhällsvetare på Hållbarhetsveckan

Hållbarhetsveckan 2019 på Lunds universitet. Hållbarhetsveckan är ett årligt event i Lund där universitetet, Lunds kommun, organisationer och andra intresserade fyller en vecka med aktiviteter kring hållbarhet! I år går veckan av stapeln den 8 till 13 april på temat "Transforming our World" - med fokus på de globala målen för hållbar utveckling. Forskare från Samhällsvetenskapliga fakulteten deltar i flera events under veckan - här är listan!

Ökad press på Sverige för att nå hållbarhetsmålen

De globala klimatmålen. Regeringen har utnämnt en Agenda 2030-delegation med uppdraget att främja och förankra det nationella arbetet med att nå FN:s hållbarhetsmål. Magdalena Bexell från Lunds universitet forskar på politiken kring Agenda 2030 och ser stora utmaningar i det nationella hållbarhetsarbetet.

Sätt rimliga mål för träningen

Träningsredskap. Hur gör man för att komma igång och träna mer? En person som nystat i frågan är Sofia Bunke, lektor i idrotts- och motionspsykologi.