Nyheter

Var vill du jobba? Testa dina föreställningar om svensk och europeisk arbetsmarknad

Karta över Europa. Hur framgångsrikt är Sverige när det gäller innovationer? Hur bra är vi på att integrera utrikes födda? Och hur ser det ut i Storbritannien och Spanien?

Mutor eller gåvor – var går gränsen?

Bild på dollarsedel. Mutor är ett ständigt aktuellt ämne, nu senast på Vägverket där statliga tjänstemän i flera år plockat upp prylar och pengar från entreprenörer längs vägarna. Frågan är om mutorna ökar i Sverige och var gränsen mellan gåvor och mutor går – inte bara juridiskt utan även socialt och kulturellt. Sociologerna Malin Åkerström och David Wästerfors forskar om mutor och gåvor.

Blivande dekan behåller en fot i forskningen

Christofer Edling, ny dekan vid fakulteten från 2018-01-01. Sociologen Christofer Edling blir ny dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten från och med årsskiftet. Men inte på heltid. – Jag ska ha en fot kvar i forskningen, annars kan det bli svårt att komma tillbaka. Men också för att det är viktigt att vara en aktiv del av den verksamhet som man ska styra.

Storslam till forskning om makteliter inom civilsamhället

Håkan Johansson, professor i socialt arbete. Håkan Johansson, professor i socialt arbete, får drygt 35 miljoner kronor för att leda ett projekt som handlar om eliter inom civilsamhället. Pengarna delas ut av Riksbankens jubileumsfond.

Deprimerade pappor riskerar att inte få hjälp

Depression. Att nyblivna mödrar kan drabbas av depression är allmänt känt. Däremot är det värre med kunskapen om pappadepressioner. En ny studie från Lunds universitet visar att depressioner bland nyblivna fäder kan vara vanligare än man trott. Risken är stor att de aldrig upptäcks med dagens metoder och att fäderna inte får den hjälp de behöver.

Barn och unga allt mer utsatta för dold reklam

Helena Sandberg undervisar studenter om bland annat dold reklam i sociala medier. Foto: Kennet Ruona Många är oändligt trötta på reklam. Därför jobbar reklammakarna allt mer med dold reklam, marknadsföring vars syfte är att uppfattas som allt annat än just reklam. För barn och unga kan det vara svårt att avgöra vad som vad. Det gäller inte minst sociala medier.

Miljonregn till forskning om framgångssagor och skräckexempel från glesbygden

Stadsvy över Örnsköldsvik. Stora klyftor mellan städerna och landsbygden, rika och fattiga, högutbildade och lågutbildade leder till missnöje och minskad samhörighet i samhället. Vissa glesbygdsregioner lyckas dock bättre än andra med att skapa tillväxt, trots liknande förutsättningar. För att ta reda på varför har forskare från fyra nordiska universitet fått 13 miljoner kronor till ett stort nordiskt forskningsprojekt.

”Fattiga är lata och tänker kortsiktigt” - en fördom även bland svenskar

Fördomen mot fattiga är att de är dumma, lata och att de tänker kortsiktigt när det gäller ekonomin. Illustration: Catrin Jacobsson. Människors bild av fattiga är att de är dumma, lata och att de tänker kortsiktigt när det gäller ekonomin. Det visar nypublicerad forskning som gjorts av psykologer från Lunds universitet. Förutom att undersöka stereotypen finner de också att fattiga inte fattar sämre ekonomiska beslut än andra.

Barn med posttraumatisk stress kan botas effektivt på bara några timmar

Sean Perrin, en av författarna bakom studien om barn med posttraumatisk stress. Ett par timmars behandling kan räcka för att bota barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom. Det visar ny forskning som forskare från bland annat Lunds och Amsterdams universitet nyligen publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Alla behöver en plats där man kan kissa i fred

Toalettskylt. Behovet tränger på men du får konstiga blickar och blir utskälld oavsett om du går in på damernas eller herrarnas. Det är vardagen för personer över hela världen som inte identifierar sig med traditionella könsnormer. Men det finns sätt att göra toaletter mer tillgängliga för alla, oavsett könsidentitet.