Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Så vinner man en mediedebatt

Intervju, illustration. Hur gör man för att få upp sina hjärtefrågor på den politiska dagordningen? Liv Sunnercrantz har analyserat hur nyliberalerna i slutet av 80-talet lyfte frågan om privatisering av offentlig sektor. Och hur de tog hem debatten.

Ny forskning ska ge handbok mot desinformation

Falska nyheter. Sverige rustar sig för att möta försök till oönskad informationspåverkan. Fokus ligger på valåret 2018 och nu har forskare vid Lunds universitet fått i uppdrag att ta fram en handbok för kommunikatörer på myndigheter runt om i landet.

Kulturgeograf en av flera Wallanderstipendiater

Mikhail Martynovich. Forskarna Hana Nielsen, Thor Berger och Mikhail Martynovich prisas för framstående avhandlingar och blir Lunds universitets nya Wallanderstipendiater.

Sju år med Bostad först: Andelen hemlösa minskar kraftigt

Marcus Knutagård föreläser om hemlöshet på Stadsbiblioteket i Lund 2015. Under de sju år som Helsingborg använt sig av Bostad först-metoden för att bekämpa hemlöshet har antalet hemlösa per 10 000 invånare minskat kraftigt. Metoden, som införts med hjälp av Lundaforskare, har även fört med sig annat positivt för utsatta grupper i Helsingborg. Det visar en ny utvärdering.

Mellanösternstudier flyttar till Samfak

Dalia Abdelhady, föreståndare för CMES. Dalia Abdelhady är sedan en månad ny föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier. Överst på hennes dagordning står en flytt till Samhällsvetenskapliga fakulteten, samt att föra ut mer av centrets forskningsresultat.

Var vill du jobba? Testa dina föreställningar om svensk och europeisk arbetsmarknad

Karta över Europa. Hur framgångsrikt är Sverige när det gäller innovationer? Hur bra är vi på att integrera utrikes födda? Och hur ser det ut i Storbritannien och Spanien?

Mutor eller gåvor – var går gränsen?

Bild på dollarsedel. Mutor är ett ständigt aktuellt ämne, nu senast på Vägverket där statliga tjänstemän i flera år plockat upp prylar och pengar från entreprenörer längs vägarna. Frågan är om mutorna ökar i Sverige och var gränsen mellan gåvor och mutor går – inte bara juridiskt utan även socialt och kulturellt. Sociologerna Malin Åkerström och David Wästerfors forskar om mutor och gåvor.

Blivande dekan behåller en fot i forskningen

Christofer Edling, ny dekan vid fakulteten från 2018-01-01. Sociologen Christofer Edling blir ny dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten från och med årsskiftet. Men inte på heltid. – Jag ska ha en fot kvar i forskningen, annars kan det bli svårt att komma tillbaka. Men också för att det är viktigt att vara en aktiv del av den verksamhet som man ska styra.

Storslam till forskning om makteliter inom civilsamhället

Håkan Johansson, professor i socialt arbete. Håkan Johansson, professor i socialt arbete, får drygt 35 miljoner kronor för att leda ett projekt som handlar om eliter inom civilsamhället. Pengarna delas ut av Riksbankens jubileumsfond.

Deprimerade pappor riskerar att inte få hjälp

Depression. Att nyblivna mödrar kan drabbas av depression är allmänt känt. Däremot är det värre med kunskapen om pappadepressioner. En ny studie från Lunds universitet visar att depressioner bland nyblivna fäder kan vara vanligare än man trott. Risken är stor att de aldrig upptäcks med dagens metoder och att fäderna inte får den hjälp de behöver.