Journalisten Tomas Ramberg blir hedersdoktor

Tomas Ramberg. Bild: Mikael Grönberg Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet har utsett journalisten Tomas Ramberg (född 1958) till hedersdoktor.

Omstridda Trelleborgsmodellen utvärderas

Trelleborgs centralstation. Bild: Mostphotos Socialsekreterarnas arbetsuppgifter i Trelleborg har delvis övertagits av ”smarta datorer”, eller automatiserat beslutsfattande. Nu ska forskare i socialt arbete utvärdera den omstridda Trelleborgsmodellen och ta reda på vad som händer när ny teknik tar över vissa arbetsuppgifter.

19 miljoner till forskningsprojekt om hållbar urban turism

Från vänster; Maria Månsson (ISK) Jörgen Eksell (ISK) Cecilia Cassinger (ISK) Michael Johansson (ISM) Lena Eskilsson (ISM) Jan Henrik Nilsson (ISM) Ett nytt forskningsprojekt vid Samhällsvetenskapliga fakulteten ska under fyra år undersöka de problem som orsakas av ökad turism till städer och skapa strategier för att motverka problemen. Projektet kommer att pågå under fyra års tid och finansieras av Formas med 19,2 miljoner kronor.

Stor internationell studie: Psykologiska experiment har testats igen

Bild: MostPhotos. 28 ofta citerade psykologiska experiment inom kognition, socialpsykologi och beteendeekonomi har upprepats. Resultatet blev som forskarna förutspått; hälften av experimenten klarade inte ”testet”, det vill säga fick inte längre signifikanta resultat när de gjordes igen.

Gränsöverskridande polisarbete bygger på förtroende

Polisarbete. För att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet krävs förtroende och personliga kontakter mellan gränspoliser från olika länder. Gemenskap är avgörande för ett lyckat samarbete, konstaterar Sophia Yakhlef från Lunds universitet i en ny avhandling.

Nya resultat sticker hål på ideal om självhushåll i Afrika

Drönarbild av majsodling från Kenya, tagen av Ola Hall. Rika skördar i all ära. Men ska man utrota hunger i Afrika är det effektivare att satsa på handel och infrastruktur än grödor och jordförbättringar. Detta är, litet tillspetsat, resultaten från en tolvårig studie som korskopplat satellitdata med intervjuer i 56 byar i sex afrikanska länder.

Vad du inte visste om Agenda 2030

Statsvetarna Magdalena Bexell och Kristina Jönsson. Foto: Kristina Lindgärde Agenda 2030 är ett försök att få till en hållbar framtid för vår planet. Statsvetarna ­Kristina Jönsson och Magdalena Bexell granskar politiken kring Agenda 2030 och dess globala mål. Här listar de sina iakttagelser hittills.

Ny forskarskola i socialt arbete

Socialhögs Lunds och ­Malmö universitet leder tillsammans en ny forskarskola för socialarbetare. Trettio doktorander ska antas som ska forska på halvtid samtidigt som de fortsätter jobba inom socialtjänsten.

Nytt pris lyfter fram bästa peer review

Närbild på händer som pekar i tidskrifter. Peer review – kollegial fackgranskning av vetenskapliga publikationer innan de accepteras för publicering – kan vara en otacksam historia. Trots stor arbetsinsats utgår ingen ersättning och sällan något erkännande. Initiativtagare till ett nyinstiftat pris vill ändra på åtminstone det sistnämnda.

Ny studie visar sambandet mellan terrorattentat och odemokratiska attityder

Folksamling Vilka effekter har ett terrordåd när det gäller synen på demokrati och tortyr? En forskargrupp vid Lunds universitet undersökte 152 studenter i direkt anslutning till två olika terrordåd och fann en höjd benägenhet att kunna tänka sig att följa odemokratiska och i värsta fall fascistiska ledare.