Barn med posttraumatisk stress kan botas effektivt på bara några timmar

Ett par timmars behandling kan räcka för att bota barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom. Det visar ny forskning som forskare från bland annat Lunds och Amsterdams universitet nyligen publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Sean Perrin, en av författarna bakom studien om barn med posttraumatisk stress.
Sean Perrin, en av författarna bakom studien om barn med posttraumatisk stress. Foto: Ulrika Oredsson

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är ett allvarligt tillstånd som kan drabba den som utsatts för en traumatisk händelse som exempelvis en trafikolycka, en terroristattack, misshandel, våldtäkt eller förlust av nära anhörig. Tidigare forskning visar att vuxna kan behandlas effektivt med ögonrörelseterapi (EMDR) eller kognitiv beteendeterapi. Nu har forskare från Lund och Holland för första gången lyckats visa att behandlingsmetoden är effektiv även när det gäller behandling av barn och ungdomar.

I studien ingick 103 barn och ungdomar i åldrarna 8-18 år som varit med om allvarliga trauman. En del av barnen behandlades med ögonrörelseterapi som går ut på att man aktiverar det traumatiska minnet samtidigt som barnet ombeds fokusera på behandlarens finger som pendlar fram och tillbaka framför barnets ögon. Något förenklat kan man säga att effekten uppnås av att det traumatiska minnet ”suddas ut” något när det återupplivas samtidigt som en ansträngning måste göras för att följa behandlarens pekfinger med blicken.

Andra barn i studien genomgick kognitiv beteendeterapi där barnet tillsammans med terapeuten fick skriva ner den traumatiska händelsen.

Några timmar räckte

I snitt räckte det med fyra behandlingar för att barnen skulle botas från det posttraumatiska stressyndromet. Snabbast gick det för de barn som fick ögonrörelseterapi, men det viktigaste, enligt forskarna, var att båda grupperna fick snabba och varaktiga resultat av behandlingen, vilket framgick av den uppföljning som gjordes efter ett år.

Ungefär 16 procent av alla barn som utsätts för ett trauma drabbas av posttraumatiskt stressyndrom därför är resultatet av studien mycket viktigt, menar Sean Perrin, forskare i psykologi vid Lunds universitet:

- Posttraumatiskt stressyndrom kan bli ett kroniskt och starkt invalidiserande tillstånd om inget görs åt det, säger Sean Perrin, som menar att vården måste bli bättre på att identifiera symptomen hos barn som varit med om något traumatiskt. I Sverige, som på senare år har tagit emot många flyktingbarn, kan man genom att introducera dessa korta behandlingar minska såväl det mänskliga lidande som de samhälleliga kostnader som posttraumatisk stress innebär.

Mer information

Förutom Sean Perrin vid Lunds universitet har Carlijn de Roos, Saskia van der Oord, Bonne Zijlstra, Sascha Lucassen, Paul Emmelkamp och Ad de Jongh deltagit i studien, "Comparison of EMDR Therapy, and Waitlist in Pediatric PTSD Following Single-Incident Trauma: A Multi-center Clinical Trial” I Journal of Child Psychology and Psychiatry (29 juni 2017). DOI: 0,1111 / jcpp.12768

2017-12-07
Efter #metoo: "Arbetsgivarna kan inte blunda längre"
2017-12-05
Ny studie: Träning i dialog ger driftiga och trygga arbetsteam
2017-11-28
Var vill du jobba? Testa dina föreställningar om svensk och europeisk arbetsmarknad
2017-11-23
Mutor eller gåvor – var går gränsen?
2017-11-16
Blivande dekan behåller en fot i forskningen