Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

10. Inför avresan

Utbytesstudier
Det finns en hel del att tänka på innan du åker iväg på utbytesstudier. Det mesta tar du reda på på egen hand - se till att ha koll på vad som gäller för försäkring, visum, vaccineringar, studiemedel och boende!

Glad student.

 

Förbered din utlandsvistelse i god tid innan

Läs noga instruktionerna från ditt värduniversitet och vad de efterfrågar och tipsar om att ta med dig. Se även till att du har följande klart då du reser iväg:

  • Letter of Acceptance från ditt värduniversitet
  • Giltigt pass (för vissa länder gäller även att passet måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum)
  • Foton för olika slags handlingar såsom busskort, skolkort etc.
  • Kontaktuppgifter på ditt värduniversitet och anhöriga
  • Kopior på viktiga dokument (även kopia på pass kan vara bra att ha med sig)
  • Vaccinationer
  • Handlingar för visum/uppehållstillstånd
  • Ansökan till kurs

Ansök om studiemedel för utbytesstudier

Vi rapporterar till CSN om utbytesstudier via Ladok - inga formulär behöver fyllas i.

 

Boende

Kontakta värduniversitetet för information. Ofta har värduniversiteten en bostadsservice för utbytesstudenter men det är ingen garanti. Sök bostad i god tid. Vissa universitet tillämpar principen "first come, first service". Standarden brukar vara avsevärt lägre på de utländska studentrummen.

 

Försäkring

Det är viktigt att du har ett heltäckande försäkringsskydd under hela vistelsen utomlands. Om du åker utomlands kortare tid än ett år är du fortfarande inskriven i Försäkringskassan och kan dra nytta av de avtal om sjukvårdsförmåner som Sverige har med ett antal länder främst inom Norden och EU.

Kontakta Försäkringskassan och kontrollera vad du behöver inför vistelsen i ditt land. För studier i Europa behöver du ett European Health Insurance Card. I många länder är det dessutom nödvändigt med en privat sjukförsäkring. Ta kontakt med ditt eget hemförsäkringsbolag och diskutera vilka försäkringar du bör teckna för vistelse i det land där du skall studera. Ofta är såväl ansvars- som olycksfalls- och livförsäkring av största vikt.

 

Kammarkollegiets Student UT försäkring

Du som antas till utbytesstudier vid något av Lunds universitets partneruniversitet omfattas av Kammarkollegiets försäkring Student UT.
Den är gratis för dig som utbytesstudent.

Försäkringen gäller utan självrisk och 24 timmar per dygn alla dagar som du är ute på utbytet. Försäkringen gäller endast i värdlandet samt under resa till och från värdlandet.


Vid allvarlig sjukdom, intagning på sjukhus eller behov av annan aktiv skadehjälp utanför Norden, skall kontakt tas omgående med:
Falck Travel Care
Tel: +46-8 587 717 49
Fax: +46-8 505 939 13
E-post: assistance [at] falcktravelcare [dot] com 


Tänk på:

Vid vissa universitet måste du ta värduniversitetets egen försäkring trots att du omfattas av Student UT.

Utbytesstudenter i Europa omfattas av Kammarkollegiets försäkring men behöver inte intyg på Kammarkollegiets försäkring eftersom det Europeiska sjukförsäkringskortet gäller.

 

Uppehållstillstånd och visum

Inom EU behöver du vanligtvis inte söka uppehållstillstånd innan avresa – detta kan oftast ordnas när du väl är på plats. Kolla dock alltid upp hur du ska gå tillväga genom aktuell ambassad/konsulat. Vidare information får du av ditt värduniversitet. Du måste kunna visa upp ditt pass, antagningsbevis från värduniversitetet, bevis som styrker att din finansiering är ordnad (från CSN eller din bank) samt To Whom It May Concern-brevet. Tag med ett antal passfoton. Det kan variera lite från land till land vilka intyg som krävs för att få uppehållstillstånd. Se till att du alltid har dina papper i ordning och följ noggrant de instruktioner du får!

Utanför EU måste du ansöka om uppehållstillstånd. Du söker tillståndet vid det berörda landets ambassad eller konsulat i Sverige.

 

På Lunds universitets centrala hemsida finns en hel del nyttig information som kan vara bra att ha läst igenom före avresan.

Här hittar du bland annat kommande informationsmöten, förslag på sökbara stipendier och praktiska råd och tips från studenter som varit iväg på utbytesstudier.

Inför avresan - Lunds universitets centrala sidor

 

Föregående steg: 9. Du som har nominerats
Nästa steg: 11. Medan du är iväg
 

Sidansvarig: