Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

5. Språkkrav

Utbytesstudier

Språkkrav

Dina språkkunskaper skall vara goda. Om du skall studera på landets hemspråk, är ett viktigt urvalskriterium din förmåga att följa undervisningen och tentera på det aktuella språket. 

I listan över sökbara universitet står ibland två språk. Tänk då på att kontrollera vilket språk de kurser du vill läsa ges på.

Gymnasiekunskaperna i engelska brukar vara helt tillräckliga, men om du vill studera på ditt andra eller tredje främmande språk och enbart har gymnasiekunskaper bör du däremot träna upp språkfärdigheten innan avresa.

Vi kräver inga akademiska meriter i språk för att du skall kunna få en plats på vårt utbytesprogram, dina kunskaper i språk på gymnasienivå brukar vara tillräcklig.  

I de flesta fall krävs inte heller språktest, men det finns några undantag där värduniversitetet ställer krav på intyg från något av de vanliga testinstituten (TOEFL eller IELTS), så var uppmärksam på vad som gäller på de universitet dit du söker. Du behöver inte göra ett språktest inför ansökan till Lunds universitet utan detta blir först aktuellt i så fall efter att du blivit nominerad. Du får mer information av din koordinator om vad som gäller.

Det kan också förekomma krav på att vi intygar i ett dokument till ditt värduniversitet att dina språkkunskaper i engelska är goda. Det gör vi genom att skriva ett intyg till nominerade studenter. Detta intyg kan krävas av dig i samband med att du skickar in dina handlingar till ditt värduniversitet.​

 

Vanliga krav i Europa

 Partneruniversiteten i Europa anger ofta "B1", "B2" eller "C1", som kravnivå i engelska.

Motsvarigheten till "B1" är:
Engelska kurs A på svenskt gymnasium.
IELTS 5,5
TOEFL iBT 57-86

Motsvarigheten till "B2" är:
Engelska kurs B på svenskt gymnasium.
IELTS  6,5
TOEFL iBT 87-109

Motsvarigheten till "C1" är:
Engelska kurs C på svenskt gymnasium
IELTS 7,5
TOEFL iBT 110-120
Cambridge Certificate of Advanced English (CAE), "pass".

 

Notera att kraven varierar mellan lärosätena - mer information om det universitet du vill läsa vid finns under 1.) Vart kan jag åka?

Länkar till testinstitut

Ytterligare hjälp med språkkraven

  • CEFR-språknivåer
    Här hittar du en översikt av vilken nivå (A1-C2) som motsvarar de olika stegen i språkundervisningen i moderna språk i svensk skola.
  • Folkuniversitetet
    Vilken CEFR-nivå är du på? Gör ett gratis språktest online, där du kan testa dina kunskaper i engelska, franska, tyska, italienska och spanska.

 


Föregående steg: 4. Krav för tillgodoräknande från utbytesstudier
Nästa steg: 6. Finansiering


 

Sidansvarig: