Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pengar från Sida ger nya möjligheter i arbetet med barns rättigheter

I dagarna blev det klart att Sida ger tre miljoner kronor åt Child Rights Institute vid Lunds universitet. Pengarna ska användas till utveckling och utbildning av de nationella nätverk som utbildats vid institutet de senaste 13 åren.

Omkring 600 ledande personer med bakgrund inom skola och utbildningsfrågor har genom universitetets försorg utbildats i hur Barnkonventionen kan implementeras i det dagliga skolarbetet. Deltagarna kommer från 16 olika nätverk i Afrika, Latinamerika och Asien.

- Nätverken har varit oerhört viktiga för att arbetet med barnkonventionen har kunnat fortsätta att utvecklas efter de fyra kursveckorna i Lund, säger Per Wickenberg som är en av Barnrättinstitutets initiativtagare.

Med hjälp av Sidapengarna ska personer från nätverken tillsammans med specialkompetens från Lunds universitet få hjälp att förkovras i sitt utbildningsarbete. På plats i Lund ska de utveckla en lärplattform med syfte att underlätta nätverkens arbete med Barnkonventionen. Pengarna ska också användas för att deltagarna ska kunna genomföra nationella workshops och göra arbetsresor inom nätverket.

- Vi frågade nätverken i våras på vilket sätt Lunds universitet kunde fortsätta stötta dem i deras arbete och det var deltagarna själva som tyckte att detta var ett bra sätt, berättar Per Wickenberg.

Text: Ulrika Oredsson

 

Relaterat:

Läs mer om LU-alumners förändringsarbete på skola i Malawi i LUM, Lunds universitets magasin.

Läs mer om Child Rights Institute vid Lunds universitet här.