Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny forskning: Jaktturism kräver många avvägningar

Ett utsiktstorn i skogen. Foto.
Foto: Nicolai Dürbaum, Unsplash

I en hållbar utveckling av landsbygden är jaktturism en viktig pusselbit. Jaktturism kan skapa arbetstillfällen och bidra till att traditioner bevaras, men som företagare möter man också unika utmaningar, konstaterar forskarna i ett forskningsprojekt som finansierats av Naturvårdsverket.

– Jakt handlar traditionellt om viltförvaltning och rekreation. Den som verkar inom jaktturism ska också förhålla sig till markägare, lokala jaktlag och myndigheters regleringar. Det handlar om att balansera ekonomiska, moraliska och emotionella värden och det är inte helt ovanligt att de olika värdena står i konflikt med varandra, säger Carina Sjöholm, forskare vid Lunds universitet.

Tillsammans med sin kollega Erika Andersson Cederholm har hon skrivit rapporten Jaktturism – avvägningar, utmaningar och möjligheter. Deras forskning bygger på intervjuer med jaktföretagare från olika delar av Sverige, om deras erfarenheter av att driva jaktföretag.

– I dag bor ganska många jägare i städerna, och de har därmed varken tillgång till jakt eller lokala nätverk. Det betyder att den inhemska marknaden för kommersiell jakt har vuxit de senaste åren, säger Carina Sjöholm.


Rapport

Slutrapporten är en sammanfattning av vetenskapliga artiklar som publicerats inom ramen för forskningsprojektet.

Läs mer om rapporten Jaktturism – avvägningar, utmaningar och möjligheter (på Naturvårdsverkets webbplats)



Pressmeddelandet är skrivet av Naturvårdsverket.