Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mordhot en del av vardagen

Kurder, mänskliga rättigheter, nationalism och demokrati är känsliga ämnen. Åtminstone i dagens Turkiet. När statsvetaren Umut Ozkirimli gör sin tredje uppgift, det vill säga medverkar i samhällsdebatten, blir han hotad till livet. Just nu är hoten uppe i tio om dagen.

Alla gillar inte att Umut Ozkirimli som akademiker tar del av det offentliga samtalet om utvecklingen i Turkiet. FOTO: Ulrika Oredsson.

Umut Ozkirimli, statsvetare från Turkiet med mänskliga rättigheter, kurder och nationalism som specialområde, är sedan två år tillbaka gästforskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Sedan protester mot auktoritärt styre tog fart år 2013 på Gezitorget i Istanbul har han, som akademiker, velat ta en mer aktiv del i det offentliga samtalet. Han har en blogg med 19.000 följare på Twitter, skriver debattinlägg i Huffington Post, på Opendemocracy och Al Jazeeras webb, och han intervjuas ofta i svensk media om utvecklingen i Turkiet. Med andra ord, han tar universitetets tredje uppgift på allvar och deltar aktivt i samhällsdebatten.

– Jag är inte knuten till något parti och inte eller någon annan politisk eller religiös rörelse, säger han och berättar att han trots detta blir stämplad som såväl PKK-anhängare eller som islamist tillhörande de numer landsförvisade gulenisterna.

Umut Ozkirimli har under sommaren blivit hotad och terroristanklagad dagligen via mail och via sociala medier. På anonyma Twitterkontot Wake Up Attack, med 50.000 följare, har han blivit anklagad för att tillhöra PKK, den kurdiska gerillan.

– Det är en sak med yttrandefrihet, en annan att svartmåla och sprida lögner som får dödshot som konsekvens, säger han.

Han känner sig inte rädd i Sverige även om de som hotar honom säger att de ska söka upp honom här. Men i Turkiet kan en terroristanklagelse få ödesdigra konsekvenser. Enligt Umut Ozkirimli brukar ryktesspridningar i sociala medier ganska snart bli en sanning i traditionella medier för att därefter få fysiska konsekvenser med exempelvis arrestering som följd.

– Jag hade inte kunnat verka i Turkiet, säger han och berättar om såväl akademiker som journalister som förlorat sina jobb för att ha uttryckt fel åsikter i den offentliga debatten.

För att minska hoten mot sin person har Umut Ozkirimli, utan framgång, kontaktat Twitter för att få reda på vilka personer som ligger bakom de konton som har bidragit till hot och ryktesspridning. Han har också varit i kontakt med ett universitet dit han tror sig ha kunnat spåra en av sina antagonister. Även detta utan framgång än så länge.

I samband med dödshoten tycker han att han har fått gott stöd av Lunds universitets säkerhetspersonal.

– Det tycker att jag kan fortsätta vara aktiv i debatten, men inte gå i direkt polemik med dem som hotar mig, säger Umut Ozkirimli. De råder mig också att inte exponera mig i onödan, men jag ville ändå berätta om min situation i LUM eftersom det handlar om att man försöker lägga munkavle på mig som akademiker.

 

Text: Ulrika Oredsson

Artikeln kommer från septembernumret av LUM, Lunds universitets magasin