Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En lyckad finansiell resa viktig för att unga ska betraktas som vuxna i Sverige

500 kronor sedlar ligger på några räkningar. Foto.
Pengar är ett viktigt medel för unga vuxna att forma identitet genom konsumtion och livsstil. Foto: Mostphotos

För att kvalificera sig som vuxen krävs mer än biologisk och mental utveckling. Unga vuxna svenskar upplever att inlärning av sunda ekonomiska beteenden är en viktig del av vuxenblivandet. Men det kan vara svårt att göra rätt.

En studie av sociologen Lars Crusefalk visar att unga vuxnas förhållningssätt till pengar är avgörande för hur andra uppfattar deras övergång till vuxenlivet. Utöver att betala sina räkningar i tid ska konsumtion, lån och investeringar stämma överens med livsfasen man befinner sig i.

Men det finns många, ibland motsägelsefulla, åsikter om hur en ung vuxen bör använda pengar. Exempelvis kan en student med studiemedel av etiska skäl vilja handla ekologiskt, vilket går emot logiken att handla billigt när inkomsterna är låga.

– Det kan vara svårt att göra rätt i det här. Det gäller att navigera rätt och det är mycket som drar i en samtidigt, så det är inte bara en lina man ska gå på, säger Lars Crusefalk.

För studien intervjuade han 33 personer, 18–29-år, om deras tankar om pengar, konsumtion, skulder och krediter. Ett centralt fynd är att unga vuxna svenskar upplever att det finns en pengapratetikett man måste lära sig.

– Även om pengar är överallt i vardagen är det viktigt att förstå hur man bör prata om dem. Man ska helst inte prata om hur mycket pengar man har. Istället ska man prata i indirekta termer. Man säger ”Jag har inte råd att hänga med” och inte ”Jag har så här lite pengar i plånboken och därför kan jag inte följa med”. Du ska inte heller säga för mycket om din egen eller andras ekonomi, lån eller besparingar, säger Lars Crusefalk.

Svenskar kan vara oförlåtande mot de som inte följer etiketten. Den som skapar dålig stämning med sitt pengaprat stämplas som omogen och omdömeslös. Likaså den som förnärmar andra med sina ekonomiska handlingar. En ”respektabel” vuxen visar förståelse för pengars värde, avstår impulsivt spenderande, är sparsam och planerar för framtiden istället för att fokusera på nuet.

– Samtidigt är det viktigt att bejaka den du är, leva det liv du vill, samt upprätthålla det som förväntas av dig i den delen av livet du befinner dig i. Köper man en bostad och skaffar familj för snabbt missar man till exempel studentlivet då man inte förväntas vara lika sparsam utan leva mer bekymmerslöst, säger Lars Crusefalk.

Pengar är ett viktigt medel för unga vuxna att forma identitet genom konsumtion och livsstil. Helst ska man investera i sociala relationer, upplevelser, ökad kunskap och ta vara på möjligheter. En ung person som sparar och gör långsiktiga investeringar kan då anses använda sina pengar fel och leva ett tråkigt liv. Men det beror också på vilka man umgås med, säger Lars Crusefalk.

– Unga vuxna rättfärdigar sättet de använder pengar på genom att hänvisa till vuxna, jämnåriga, kompisar eller ”såna som jag”. Det går samman med att upprätthålla den livsstil man vill leva. Det kan medföra att man ibland faktiskt inte vet hur man ska göra rätt med sina pengar.

Unga vuxna är en av de ekonomiskt mest utsatta grupperna i ett av EU:s mest skuldsatta länder. Merparten är vad många anser är oproblematiska lån till studier och bostäder, men även kreditlånen har ökat. Lars Crusefalk tycker vi behöver visa större förståelse för att unga vuxna kan ha svårt att leva upp till alla ekonomiska förväntningarna och att det kan vara okej att misslyckas.

– Det är inte så lätt att ta hand om sin ekonomi alltid. Speciellt inte när man är ung och ska ta steget in i vuxenlivet. Utifrån det kan man förstå att vissa lånar pengar till saker som till exempel att resa eller vardagskonsumtion. Likväl som att huslån och studielån ses som självklara kan folk låna pengar till saker som inte ses som lika självklara.