Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Efter #metoo: "Arbetsgivarna kan inte blunda längre"

Arbetsgivare kommer att ha svårt att ducka för frågor som rör sexuella trakasserier framöver. Det är ett konkret resultat av #metoo-rörelsen, enligt Eva Schömer lektor i rättssociologi vid Lunds universitet.
Eva Schömer, lektor i rättssociologi.
Eva Schömer, lektor i rättssociologi.

Se Eva Schömers fem bästa tips till arbetsgivare om sexuella trakasserier i filmen ovan.

Eva Schömer har ägnat en stor del av sin forskning åt arbetsrätt med fokus på jämställdhet och jämlikhet i arbetslivet. #metoo-rörelsen har äntligen satt fokus på förövaren istället för att skuldbelägga offret, menar hon.

– Sexuella trakasserier är inget nytt, det är inte så att det är vanligare idag än tidigare. Skillnaden är att de som trakasserats blir trodda. Det som är häftigast med #metoo är att folk nu vågar prata, säger Eva Schömer som själv skrivit på juristernas upprop #medvilkenrätt.

Att använda sexuella trakasserier som maktmedel på en arbetsplats kommer inte att bli möjligt i samma utsträckning framöver, resonerar hon.

– Den här kraften tror jag har gjort att arbetsgivare börjar förstå att de är skyldiga att följa lagen och genomföra en utredning.

Hur ska en arbetsgivare hantera en situation där en anställd outas på sociala medier som förövare?

– Be att få prata med den som uppger sig ha blivit utsatt för sexuella trakasserier. Prata med den som är utpekad om personen jobbar kvar. Kanske finns det folk omkring som har sett? Sedan måste man ha en öppen dialog med hela arbetsplatsen och klargöra att det här inte handlar om att hänga ut någon utan att ta tag i frågan så att det inte ska hända igen, att helt enkelt ta reda på hur folk mår på jobbet.

Hur ser du på att människor pekas ut som förövare utan att vara dömda i juridisk mening?

– Jag vill inte ge mig in den debatten utan nöjer mig med att konstatera att det är en konsekvens av den tystnadskultur som fått råda och att arbetsgivare hittills vägrat att ta sitt ansvar. Hade de agerat hade det inte blivit en offentlig vendetta. Det har blivit ett sista steg för att få upprättelse.

 

Senaste artiklar

2018-01-19
Så vinner man en mediedebatt
Så vinner man en mediedebatt
2018-01-17
Ny forskning ska ge handbok mot desinformation
Ny forskning ska ge handbok mot desinformation
2018-01-11
Kulturgeograf en av flera Wallanderstipendiater
Kulturgeograf en av flera Wallanderstipendiater
2017-12-21
Sju år med Bostad först: Andelen hemlösa minskar kraftigt
Sju år med Bostad först: Andelen hemlösa minskar kraftigt
2017-12-11
Mellanösternstudier flyttar till Samfak
Mellanösternstudier flyttar till Samfak