Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Organisationsprojektet går in i en ny fas

Två streckgubbar med varsin pusselbit. Illustration.

Ungefär ett år har gått sedan fakultetsstyrelsen fattade ett inriktningsbeslut om att fakulteten ska gå mot färre och större enheter under de kommande sex åren. Hösten ägnades åt förankring och kunskapsinhämtning, och nu planeras för ett första samgående.

Sedan projektplanen klubbades i höstas har projektgruppen träffat samtliga institutionsledningar och deltagit på många personal- och styrelsemöten för att lyssna in tankar och idéer. En viktig del av arbetet har också varit att inhämta erfarenheter från andra enheter inom Lunds universitet och andra universitet. 

Olika scenarier presenterade

I slutet av januari hade projektgruppen en workshop med prefekterna där de presenterade ett antal olika förslag på samgåenden mellan institutioner. 

– Syftet med detta var att kunna bli mer konkreta i samtalen och ta nästa steg i arbetet, berättar Charlotte Simonsson, vicedekan och projektledare för organisationsprojektet. Under våren kommer vi att föra fortsatta diskussioner med utgångspunkt i dessa scenarier. Det är viktigt att bättre lära känna varandras verksamheter för att kunna ta ställning till vilka enheter som skulle kunna gå samman och bilda nya, större institutioner. 

Hon poängterar även att de presenterade förslagen inte är låsta utan att helt nya kan komma att bli aktuella.

Förslag på ett första samgående 

Ett förslag på samgående mellan medie- och kommunikationsvetenskap och strategisk kommunikation kommer att läggas fram till fakultetsstyrelsen senare i vår. Om styrelsen fattar beslut om samgående kommer den nya institutionen att bildas från årsskiftet 24/25. I samband med detta planeras även för en flytt av journalistprogrammet från HT-fakulteterna till den nya institutionen.

–  Vi i projektgruppen stöttar den processen genom att på olika sätt samordna och bistå med stöd, inte minst i en rad frågor som handlar om administration och vad som praktiskt måste göras. Erfarenheterna som görs här kommer att vara till nytta för de samgåenden som görs senare. 

Läs mer om utvecklingen mot färre och större enheter