Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Snart dags för inflyttning i Gamla lungkliniken

Gamla lungkliniken, fasad mot norr. Foto

Efter drygt ett år bakom byggstängsel står nu Gamla lungkliniken (Hus G) färdig och fin i ny kostym. I augusti fylls huset av sociologer, genusvetare och socialantropologer.

Det man som besökare kanske upptäcker först är att huset fått nytt tak och även en ny huvudentré i riktning mot norr. 

– Syftet med att flytta huvudentrén är att öppna upp byggnaden mot resten av kvarteret ParadisTakrenoveringen var inte planerad från början, men visade sig vara nödvändig, säger Robert Holmberg, projektledare för Campusutvecklingsprojektet. 

Huset har också fått en hel del förändringar på insidan för att anpassas för ytterligare personal och studenter. Ny ventilation har installerats och studiemiljön har utökats och förbättrats. Väggar och golv har fräschats upp och väggarna har nu en sober grå kulör. De fem studentföreningarna med koppling till ämnena sociologi, socialantropologi och genusvetenskap har fått ett nytt, stort föreningsrum i huset.

Detaljbilder från Gamla lungkliniken i ett collage.
Ny belysning och ny kulör på väggarna är några av förändringarna. Foto: Helena Lind

Den största utseendemässiga förändringen är dock renoveringen av fjärde våningen. En tidigare ganska mörk och trång korridor har öppnats upp och fått bättre ljusinsläpp. Kontoren i söderläge har tagits bort och de resterande har renoverats. I ena delen, där det tidigare fanns kontor, finns nu ytterligare ett kök och matplats för personal. 

Korridor i Gamla lungkliniken. Foto.
Fjärde våningen före renovering. Foto: Helena Lind
Personal på visning i Gamla lungkliniken. Foto.
Magnus Karlsson, prefekt på Sociologiska institutionen, i de nya lokalerna på fjärde våningen. I bakgrunden syns Robert Holmberg, projektledare för campusutvecklingsprojektet, berätta om lokalerna för medarbetare från Genusvetenskapliga institutionen. Foto: Helena Lind
Vy över Byrålogen, Domkyrkan och universitetshuset. Foto
Från kontoren på fjärde våningen har man utsikt över Byrålogen, universitetshuset, Domkyrkan med mera. Foto: Helena Lind

Inflyttning efter sommaren

Inflyttning är planerad till den 19 augusti. Då fylls huset igen av sociologer, socialantropologer och genusvetare. 

Historiskt foto av Gamla lungkliniken.

Byggnadens historia

Gamla lungkliniken (Hus G) är egentligen två sammanfogade byggnader. Den västra i rött tegel uppfördes 1850 och var först medicinklinik och därefter lungklinik från 1918. Den östra delen i gult tegel, byggd 1886, var ursprungligen en ögonklinik. 

Läs mer om lungklinikens historia på Sydsvenska medicinhistoriska sällskapets webb

Foto: Per Bagge.