Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samordnad IT-organisation med skärpta säkerhetskrav

Ettor och nollor i en virvel. Illustration

Nu införs en samordnad IT-organisation vid fakulteten. Bakgrunden är bland annat ökade krav på IT- och informationssäkerhet.

Att minska riskerna inom IT- och informationssäkerhet är en prioriterad fråga för Lunds universitet. Alla verksamhetsansvariga har därför blivit uppmanade av universitetsledningen att genomföra ett antal IT-säkerhetshöjande åtgärder inom sina institutioner. För att genomföra det här arbetet på bästa sätt införs nu en gemensam IT-organisation.

Den primära anledningen till att införa en samordnad IT-organisation vid fakulteten är att kunna höja IT- och informationssäkerheten, säger Lina Wedin, kanslichef. Vi ser också samordningsvinster och möjligheter att förtydliga roller och uppdrag. Det blir även ett förbättrat stöd till prefekterna i deras ansvar för dessa frågor.  

För att säkerställa att fakulteten kan hantera IT-behoven har en IT-tekniker med följande uppdrag utsetts:

  • Nätförvaltare
  • Nätadministratör
  • Brandväggsadministratör                

Lars Kindberg, som även är verksam vid Institutionen för psykologi, har fått uppdraget och ansvarar bland annat för att ta fram en nätplan för hela fakulteten som efterlever kraven på IT-säkerhet. Inledningsvis kommer Lars att lägga mycket arbetstid på att rensa befintliga nät och flytta utrustning till nya nät. Under hösten arbetar han 50 % med detta, därefter kommer omfattningen på uppdraget att gå ned till 30 % under 2025.  

Lars kommer framöver även att vara fakultetens representant i det universitetövergripande nätverket SamIT.

Endast EGA-datorer får användas  

Fakultetsstyrelsen har också beslutat att endast datorer som hanteras inom universitetets så kallade EGA-tjänst får användas. Andra lösningar kan utgöra en risk och kräver att personen som ska använda datorn har tillräcklig kompetens för att själv upprätthålla en lämplig IT-säkerhetsnivå på utrustningen. Om undantag behöver göras ska det godkännas av ansvarig, beställande chef, och nätförvaltaren ska informeras.  

Utskrifter genom tjänsten Papercut

Ytterligare en förändring är att mindre skrivare placerade på kontoret inte längre är tillåtna. Dessa skapar mer administration och högre utskriftskostnader. I stället ska alla utskrifter göras på så kallade multifunktionsskrivare (kopiator/skrivare/scanner) som är anslutna till tjänsten Print.lu.se/Papercut.