Både Maria och Minahil har en tvärvetenskaplig bakgrund, närmare bestämt masterexamen i samhällsvetenskaplig dataanalys från Lunds universitet och kandidatexamen i statsvetenskap och internationella relationer. Deras expertis i att kombinera samhällsvetenskaplig teori med kvantitativ data och analysmetoder gör dem till värdefulla resurser för att stödja forskningsaktiviteter inom området. Utöver att stötta enskilda forskare kommer de att genomföra olika utbildningsinsatser i kvantitativ analys, till exempel kurser eller workshoppar för forskare.
När forskningsingenjörerna berättar om sin expertis betonar de olika kompetenser:
Maria Lucchetta
– Jag har arbetat mycket med verktyg som Python, R, Gephi och NVivo, och jag är bekväm med en rad olika forskningsmetoder – oavsett om de är kvalitativa, kvantitativa eller en blandning av båda. Jag har främst erfarenhet av tekniker för bearbetning av naturligt språk (Natural Language Processing, NLP), ämnesmodellering och sentimentanalys. Jag kan hjälpa till med att designa och genomföra datadrivna projekt, analysera data och presentera resultaten på ett sätt som är lätt att förstå.
Minahil Malik
– Min expertis ligger i att använda stora språkmodeller (LLM) och avancerade maskininlärningstekniker för att analysera textdata, med särskilt fokus på politisk diskurs och innehåll i sociala medier, berättar Minahil. Jag specialiserar mig på tekniker för bearbetning av naturligt språk (Natural Language Processing, NLP), web scraping, data wrangling, data pipelines, statistisk analys och datavisualisering. Jag är också intresserad av hur man kan använda Bayesiansk statistik inom samhällsvetenskapen.
De två forskningsingenjörerna finansieras genom ett samarbete (50/50) mellan Metodcentrum och ERC Advanced Grant ”PERENNIAL” under ett år. Efter det första året hoppas vi kunna fortsätta och till och med utöka initiativet genom samfinansiering med andra forskningsprojekt.
Hör av dig för att diskutera dina forskningsidéer
Maria och Minahil har kontor på Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek i Lund, som utgör ett nav för stödfunktioner som rör forskning och utbildning. Om du vill komma i kontakt med dem, skriv till: methods-support [at] sam [dot] lu [dot] se. De ser fram emot att diskutera och utforska dina forskningsidéer vidare!