Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Att skriva ett CV

Att skriva sitt CV är ett göra en självbiografi i mer eller mindre uppstolpad form. Det finns ingen annan som kan skriva den åt dig och det går inte att finna universallösningar på internet. Däremot kan man få tips på hur man får hjälp med att göra ett CV tydligt, intressant och lättöverskådligt.

Att skriva CV

Utformningen av ditt CV

Ett CV ska helst vara två sidor. Det är viktigt att det är lätt att överblicka – att det finns tydliga rubriker och en uppräkning av meriter snarare än löpande text. Det finns massvis av CV-mallar att söka fram på nätet – leta fram någon som du tycker passar dig bra. Nedan beskrivs två former av CV, det kronologiska och det kompetensbaserade.

 

Kronologiskt CV

Den vanligaste formen av CV är det kronologiska, där den sista erfarenheten kommer först. Det blir enkelt för arbetsgivaren att överblicka vad du har gjort och senaste aktiviteten. Samtidigt är det också lätt att se hur mycket arbetserfarenhet du har och om det finns några luckor. 

 

Kompetensbaserat,  funktionellt och kombinerat CV

Fler och fler väljer att skriva ett komptensbaserat CV, där man beskriver erfarenhet utifrån teman och kategorier. Det kan vara lämpligt för den som inte har så mycket erfarenhet, eftersom  den typen av CV fokuserar på drivkrafter och ambition.  

I ett funktionellt CV beskriver du dina färdigheter under olika rubriker/teman. Så här kan ett funktionellt CV delas upp:

 • Mål i yrkeslivet
 • Främsta komptenser/sammanfattning av din bakgrund
 • Yrkeslivserfarenhet
 • Utbildning mm.

Det är också kronologiskt och därför kan man med fördel  välja att tillföra en personlig profil och karriärsmål på sitt kronologiska CV till ett så kallat kombinerat CV.

 


Ett kombinerat CV kan innehålla följande uppgifter:

Rubrik

CV eller Curriculum Vitae

Personuppgifter

Namn, adress, födelseår, telefon, e-mejl.

Personlig profil och karriärsmål

På fler och fler CV:n börjar det komma några rader om den personliga profilen och karriärsmålen, mellan de personliga uppgifterna och meriterna. Detta är en stor chans för en sökande som har många olika typer av erfarenhet att förmedla en röd tråd eller göra profilen klarare. Det är också en möjlighet att berätta om de kompetensområden som du har erfarenhet av.

Karriärsmålen kan vara den målsättning du har genom ett arbete. Exempelvis att få bidra med kompetensen i en organisation som arbetar med ett utvecklingsarbete. Det är viktigt att inte kräva för mycket av en arbetsgivare. Karriärmålen ska vara relevanta för den arbetsgivaren som du söker jobb hos. Ingen arbetsgivare vill bara vara en språngbräda till något annat.

Exempel på hur du kan skriva din personliga profil och dina karriärsmål finns det gott om på nätet – kika runt och låt dig inspireras!

Arbetslivserfarenhet

Lista din arbetslivserfarenhet från före utbildning om du arbetat några år eller hunnit med några kvalificerade uppdrag. Ett förslag kan vara strukturerat på följande sätt:                                                                                                                             

 • Arbetsgivare, ort
 • Tidsperiod
 • Yrkestitel
 • Arbetsuppgifter
  - resultat
  - resultat

 

Exempel:

Exempelbild 1

 

Genom att använda aktiva verb i preteritum och punktform utan subjektet jag, kan du kort och koncist förmedla din kompetens och aktivitet. Aktiva verb eller action verbs finns att söka på nätet och gör att din insats, oavsett vilken anställning, låter aktiv och initiativtagande. Det säger mer om hur du genomförde ett arbete än vad du gjorde.

 

Exempel på aktiva verb är:

koordinerade, startade, kontrollerade, sålde, rekryterade, samordade, ledde, etablerade, organiserade, motiverade, utvärderade, representerade, reparerad, planeradehanterade, förberedde, effektiviserade, dekorerade, analyserade, assisterade, presenterade, budgeterade, projekterade, förstärkte, genomförde, kategoriserade, informerade, guidade, lärde, sammanställde, rapporterade, utvecklade, uppdaterade, formgav, skrev, tränade, utbildade, strukturerade, utförde, värvade, ökade, övervakade

 

Utbildning

Skriv gärna utbildningen på liknande sätt som arbetslivserfarenheten. Glöm inte att nämna fördjupning, uppsatsämne och eventuella stipendium (till exempel MFS). En längre praktik kan läggas under ”Arbetslivserfarenhet”. Har du läst fristående kurser är det en bra idé att skriva de kurser/inriktningar som du har läst.
 

Exempel:

Exempelbild 2

 

Ideellt arbete

Är det ideella arbetet kvalificerat och har pågått en längre tid eller varit på heltid under en period (exempelvis ett erfarenhetsutbyte) kan det stå under “Arbetslivserfarenhet”.

 

Språk

Efter modersmålet, behöver det endast stå modersmål. Efter de andra språken ska du skriva på vilken nivå du skriver och talar språket ifråga (flytande i tal och skrift, mycket goda, goda och grundläggande kunskaper). De flesta kommer att skriva att de talar och skriver engelska flytande även om detta kan vara en sanning med modifikation. Detta vet arbetsgivaren. Har du då studerat din utbildning på engelska, arbetat på engelska eller i ett engelsktalande land eller liknande, kan det vara bra att understryka detta inom parentes.

 

Exempel:

Exempelbild 3

 

Övriga meriter: (datakunskaper, internutbildning, körkort)

Skriv dataprogrammen. Skriv vilken körkortstyp du har och gärna vilket år du tog det. Internutbildning kan vara allt från en kurs i första hjälpen till grundläggande webbpublicering. Längre diplomkurser eller språkkurser ska läggas under ”Utbildning”.

 

Referenspersoner

Referenspersonerna och deras kontaktuppgifter ska vara uppdaterade och de ska vara tillfrågade att vara dina referensenspersoner. Det är frivilligt att ange referenspersonerna i ansökan. Då kan du t.ex.skriva "Kan lämnas på begäran" och vänta med att ange dessa innan du kommer till en anställningintervju.

 

Sidansvarig: