Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Arbetsmarknad

S-career
Arbetsgivare söker ofta personer med samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig utbildning - men utan att ange något specifikt ämne eller examen. I stället är det kombinationen av sakområde, färdigheter, intressen, personlighet och drivkraft som avgör var du hamnar.

Arbetsmarknaden för samhällsvetare
FOTO: H Pettersson, Flickr, CC (by)

Samhällsvetaren och arbetsmarknaden

Dagens arbetsmarknad för nyexaminerade samhällsvetare kännetecknas av stor konkurrens om jobben. Oftast är det inte en fast anställning som är ingången till arbetsmarknaden, utan projekt eller vikariat.

Även om många pensionsavgångar har skapat möjligheter, har även antalet samhällsvetare ökat. Samtidigt förändrar sig också arbetsmarkanden. Nya branscher och ny efterfrågan på kompetens uppstår. Efterfrågan på oerfarna samhällsvetare kommer de närmaste åren att vara begränsad när det kommer till traditionella samhällsvetenskapliga yrken som handläggare, administratör och utredare i offentlig sektor. Arbetsmarknaden är föränderlig och nya yrken och kompetenser efterfrågas, också inom näringslivet.  Men samhällsvetarens perspektiv kommer fortsatt att vara nödvändig inom en rad olika utvecklingområden inom både teknik och samhällsplanering.

 

Praktikens betydelse

De flesta samhällsvetenskapliga utbildningar är breda och leder inte till en yrkesexamen. Därför är varje möjlighet att testa teoretiska kunskaper i praktiken och knyta kontakter genom frivilligarbete och praktik avgörande för var du hamnar på arbetsmarknaden.

Universitetets karriärvägledningsportal MyCareer kan hjälpa dig som är på jakt efter arbetslivskontakter.

 

Sidansvarig: