Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nätverka och synas

S-Career
Att nätverka, ha ett stort kontaktnät och jobba på att synas i sociala medier är viktiga faktorer i ditt jobbsökande, men vad innebär det? Och hur gör jag?

Studenter

Att nätverka

Nätverka handlar om att vara nyfiken på andra och att veta vad man vill berätta om en själv, inte endast att kunna presentera sig själv på 30 sekunder och dela ut visitkort. Du ska väcka nyfikenhet och visa att du även är nyfikna på andra, dvs. ett ömsesidigt utbyte. Annars blir det inget bra möte. Vet man inte vad man ska säga, kan man be personen att berätta om företaget, hur den personen fick det jobbet etc. Du måste vara beredd på att få en motfråga och då kan det vara bra att man har förberett sig. Det handlar inte om att leverera en inövad text, utan att berätta om varför man är intressant för arbetsgivaren etc.

 

Kontakter på olika nivåer

Att bygga upp ett kontaktnät handlar inte endast om massor av formella kontakter, det handlar om att skaffa vänner. Kontakterna behöver du nämligen inte bara träffa på tillställningar och mingel. Det kan vara på en kurs, en fest, i en förening eller seminarium. Trivs vi med personer som har samma intressen, kommer vi också att kunna rekommendera dem till andra eller dela kontakter. Man kan därför bygga kontakter på olika nivåer. Studietiden är en perfekt tid för att knyta kontakter! Detta kan vara avgörande för framtida anställningar, utbyte av information eller att få potentiella kunder. Under studietider finns det bra möjligheter att bilda och gå med i olika nätverk och gå på olika nätverksträffar - titta till exempel på MyCareer för att få tips.

 

Sidansvarig: