Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vad vill jag bli?

S-career
När man inte har så lång arbetslivserfarenhet kan det vara svårt att veta vad man vill bli. Konkurrensen om jobben på dagens arbetsmarknad kan dessutom göra att det kanske upplevs som en lyx att få frågan om vad man har lust att göra.

koncentrerad student

 

Styrkor och drivkrafter

Samtidigt är det viktigt att man finner ett arbete där man kan kombinera det man är bra på och det man är intresserad av. Det man är bra på är ens styrkor och det man brinner för är ens drivkrafter. Detta är också till nytta för arbetsgivaren eftersom den anställda producerar bättre och blir en bättra medarbetare som gärna vill jobba kvar och får jobba kvar. Att anställa någon som snabbt vill se sig efter ett nytt jobb är spill av tid och resurser för båda parter.

 

Hitta dina mönster

Under studietiden är det viktigt att känna efter lite grann under praktik, studier och i kontakt med alumner eller arbetsgivare på olika karriärsdagar och föreläsningar. Är det något eller någon som får dig att bli lite extra intresserad? Det kan vara en person som berättar om sitt jobb eller att du upptäcker ett intressant område eller insamlingsmetod. Det kan också vara något engagemang i studentlivet. Håll fast vid känslan och ta reda på vad som krävs för att få jobbet, var man skulle kunna använda den intressanta arbetsuppgiften/engagemanget.

Att få dessa känslor är viktigt för att navigera rätt, så ta vara på dem och skriv ner dem. Kanske finns det ett mönster. Kanske kan någon som är intresserad av att möte nya människor, hitta på roliga teman, anordna events, utforma material ha en fallenhet för att vara eventkoordinator eller någon form av kommunikatör.  Kanske behöver man lite kompetensutveckling som redovisning, IT-kunskap eller retorik för att nå hela vägen.

 

Sidansvarig: