Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lawrence Lessig

Hedersdokter 2013
2013 år hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten är Lawrence Lessig, en av världens mest uppmärksammade internetdebattörer. Mest känd är han som skaparen av den alternativa upphovsrätten ”Creative Common” och för debattboken ”Code is law”.

Lawrence Lessig
Lawrence Lessig. FOTO: www.lessig.org

Lawrence Lessig är aktiv i den rörelse som förespråkar fria källkoder för programvaror och har suttit med i styrelsen för Free Software Foundation. Han menar att dagens lagstiftning kring upphovsrätt på internet inte bara sätter käppar i hjulet för kreativitet utan också skapar en misstro mot rättsystemet hos den yngre generationen. För att råda bot på detta la han för drygt tio år sedan fram ett förslag till hur lagstiftningen kring upphovsrätt ska anpassas till internets tidevarv.

- Hans resonemang är i högsta grad intressant för oss rättssociologer och ligger till grund för den forskning som bedrivs inom vår forskargrupp Cybernormer, säger Håkan Hydén som är professor i rättssociologi vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.


År 2001 grundade Lawrence Lessig den ideella organisationen Creative Commons vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Lawrence Lessig är inte bara nätaktivist och internetdebattör utan även professor i juridik vid Harvard University där han också är chef för universitetets etikstiftelse.

Lawrence Lessig promoverades till hedersdoktor vid Lunds universitets samhällsvetenskapliga fakultet fredagen den 31 maj.

Läs mer om Lawrence Lessig på Harvard Law Schools hemsida (nytt fönster)

 

Sidansvarig: