Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt pilotprojekt ska tydliggöra husprefektuppdraget

Byggnaden Gamla polikliniken. Foto
Gamla polikliniken är en av byggnaderna som ingår i pilotprojektet. Foto: Helena Lind

Den 1 juli startade ett pilotprojekt för en ny husprefektorganisation inom fakulteten. Piloten, som pågår fram till december 2025, ska ge förslag till ledning och struktur för en ny husprefektsmodell för fakultetens verksamheter i Lund.

Bakgrunden till pilotprojektet är ett behov av tydlighet och samordning kring fysisk arbetsmiljö, brandskydd och säkerhet. Det handlar också om att fakulteten ska bli bättre på att hållbart nyttja lokaler så att de fungerar bra att arbeta, studera och verka i. 

Projektet har riggats av Jenny Egidius, processledare vid fakultetskansliet, och Cecilia Hagström, HR-specialist och arbetsmiljösamordnare vid fakultetskansliet. Senare under hösten kommer Magnus Wärja att ta över som projektledare, när han tillträder den nya tjänsten som verksamhetsutvecklare vid fakulteten. 

Vad är egentligen en husprefekt? 

Cecilia Hagström förklarar: 

Husprefektrollen är en lösning som Lunds universitet har skapat för att organisera arbetet med arbetsmiljö och brandskydd i våra lokaler på ett tydligt sätt.  Exakt hur husprefektens uppdrag är utformat varierar en hel del och det är inte alla verksamheter som har en husprefekt. Det är bland annat det här som pilotprojektet ska åtgärda.

En husprefekt kan vara antingen akademiker eller TA-personal och utför uppdraget som en del av sin tjänst.  Husprefekten har särskild kompetens inom fysisk arbetsmiljö och brandskydd och är därför en viktig resurs i det systematiska arbetsmiljö- och brandskyddsarbetet. Exempelvis brukar husprefekten ha en samordnande roll i fråga om fysiska skyddsronder och brandsskyddsronder. Typiskt sett ingår också att medverka i olika forum där husfrågor lyfts och bevaka att verksamheternas synpunkter och behov förs fram och tas om hand på ett strukturerat sätt. Det ingår också i rollen att medverka i arbetet med att implementera och följa upp fattade beslut och processer som rör våra lokaler, så att vi hela tiden har koll på vad som faller väl ut och vad som behöver förbättras eller utvecklas.

Husprefekt för fyra byggnader i kvarteret Paradis

Mattias Kvist, husintendent vid Institutionen för psykologi, kommer att vara husprefekt inom pilotprojektet. Han kommer bland annat att samarbeta med berörda prefekter och arbetsmiljögrupper, campusutvecklingsprojektet, fakultetsledning och arbetsmiljösamordnare inom fakulteten. De byggnader som ingår i pilotprojektet är Gamla barnbördshuset, Gamla polikliniken, Gamla paviljongen och den nyrenoverade Gamla lungkliniken. 

Det är väldigt roligt att få vara med att utveckla och forma uppdraget, säger Mattias. Att Gamla lungkliniken fick bli en del av uppdraget blir spännande. Huset och personalen är nytt för mig, och att det är nyrenoverat kan bli en utmaning, men även lärorikt för både mig och piloten.

Mål: nytt koncept på plats i december 2025

Målsättningen är ett likvärdigt och tydligt resurssatt husprefektkoncept som på sikt kan omfatta hela fakulteten. 

Förutom en större tydlighet i mandat och roller vad gäller arbetsmiljö och brandskydd, tror vi också att modellen kan ge en ökad proaktivitet vad gäller fysisk arbetsmiljö både för personal och studenter. Vi ser också fram emot en bättre samordning  med andra aktörer som LU Byggnad, fastighetsägare och studentkåren, säger Jenny Egidius.

Sist men inte minst vill vi åstadkomma en avlastning för prefekter och chefer i uppgifter som rör de fysiska lokalerna, samt kompetensutvecklingsmöjligheter  för medarbetare med förutsättningar att ta på sig ett husprefektuppdrag, tillägger Cecilia Hagström.