7. Ansökan

Utbytesstudier

Tänk efter vad du vill studera utomlands. Leta på universitetens hemsidor och skaffa dig en uppfattning om vilket eller vilka avtalsuniversitet som kan vara intressanta för just dig. Det är mycket viktigt att du kontrollerar om det finns restriktioner vad gäller de ämnen du vill läsa, till exempel om du måste göra ett språktest innan du kan bli antagen eller om det finns särskilda betygskrav. Observera att det slutgiltiga beslutet om antagning görs av det mottagande universitetet.

Instruktioner

Ansökan görs på engelska i i ansökningssystemet Solemove. Du loggar in med ditt LUCAT-ID och följer instruktionerna. Planera gott om tid för att förbereda och göra din ansökan. 

Ansökan till utbytesstudier (öppnas i nytt fönster)

Ansökningsomgången för restplatser till utbytesstudier VT 2021 är stängd. För information om våra ordinarie ansökningsomgångar, se under flik 2. Ansökningsperioder och informationsmöten (öppnas i nytt fönster).

På grund av Covid-19 pandemin och effekterna av denna finns större osäkerhet än vanligt inför VT21 (restriktioner av olika slag som kan beslutas i ett sent skede). Lund universitet fattar nomineringsbeslut och värduniversitetet beslutar om antagning.

1. Sök ut valbara universitet

Du letar upp sökbara universitet i Solemove. Klicka högst upp på sidan på "Exchange destinations Abroad and feedback" för att komma till sökmotorn (öppnas i ny flik) med texten Going abroad? överst.

Det är inte nödvändigt att välja 'home unit', plocka istället upp universiteten under "advanced search" genom att enbart välja Application period Faculty of Social Sciences och aktuellt datum för den utlysning du söker i. Klicka Search. 

Ämnesbehörighet

Notera i listan du får upp om avtalen är märkta med Divison of External Relations, Faculty of Social Sciences och/eller en särskild institution, exempelvis Department of Human Geography. 

Detta indikerar vilket ämnesområde som gäller för avtalet med universitetet.

Alla som är behöriga för att söka utbyte genom Samhällsvetenskapliga fakulteten kan söka avtal märkta med Faculty of Social Sciences. Det är avtal inom samhällsvetenskap. Däremot behöver du till höra rätt institution och ha läst ett visst antal poäng inom ämnesområdet ifråga för att vara behörig till att söka avtal märkta med exempelvis Department of Human Geography eller Department of Sociology.

Om du söker ämnesspecifika avtal ska du också vara beredd på att läsa det ämnesområdet till största delen när du är iväg.

Alla som är behöriga för att söka utbyte genom Samhällsvetenskapliga fakulteten kan söka även avtal märkta med Division of External Relations. Dessa avtal är universitetsövergripande.

Är du osäker vad som gäller för dig, kontakta oss på Outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se.

Info Sheet

När du klickar in dig på ett visst universitet ska du leta efter Enclosures och klicka upp Info Sheet. Där kan du läsa om universitetet. Lägg särskilt märke till terminstider och vilket språk kurserna ges på och inom vilka ämnesområden. Du är ansvarig att ta reda på så mycket du kan om universitetet för att förstå om det verkar finnas kurser som 

2. Ansök

När du vet vilka universitet du vill inkludera i din ansökan, välj "Application form for outgoing student mobility" i vänster kolumn i Solemove och påbörja din ansökan. Avsätt gott om tid för din ansökan. Du kan spara under tiden du arbetar med din ansökan och fortsätta vid senare tillfälle. Observera att systemet kommer påtala ifall du missat fylla i några fält, så du kan inte hoppa över några steg.

Du kan lägga till max 10 universitet/avtal till din ansökan.

När du har gjort klar din ansökan och laddat upp samtliga bilagor (se instruktioner nedan) måste du klicka Send in application. Det måste göras före deadline. Den ansökan som inte är inskickad före deadline kommer inte att hanteras.

Du kan inte ändra din ansökan efter du skickat in den. 

En guide till Solemove finns på Lunds universitets centrala sidor (öppnas i nytt fönster).

Har du tekniska frågor, kontakta solemove [at] er [dot] lu [dot] se

Obligatoriska bilagor:

I din ansökan måste du ha med följande bilagor, skrivna på engelska:

  • Statement of Purpose
  • CV
  • Study Plans
  • Ladokutdrag/transcripts (om du studerat någon annanstans än vid LU)

Du hittar även tips på hur du utformar din ansökan i presentationen från informationsmötet om utbytesstudier. Se steg 2. Ansökningsperioder och informationsmöten.

  • Statement of Purpose

I ditt Statement of Purpose (målsättning och motivation) skall du på engelska motivera varför du vill studera utomlands på max en A4-sida. Det är främst ditt förstahandsval som ska motiveras, men du får gärna motivera övriga val i mån av plats. Du ska bara bifoga ett (1) Statement of Purpose även om du söker flera universitet. Motivera valet av universitet, något om kurser och ämnesområden, anknytningen till din utbildning och vilken nytta utbytesstudierna kan ge i framtiden. Det är viktigt att det finns en akademisk koppling. Du skriver brevet till Lunds universitet. Om du blir nominerad skriver du ett nytt brev till värduniversitetet.

  • 2. CV

Ditt Curriculum Vitae skall innehålla för ansökan relevant utbildning, eventuella språkkunskaper och språkcertifikat, arbetslivserfarenhet samt övriga relevanta aktiviteter. Det ska vara mycket kortfattat och skrivet på engelska. Det är innehållet som räknas för oss och inte utseendet på brevet.

Så här kan ett CV se ut (PDF 88 kB, öppnas i nytt fönster)

  • Study plan

Fyll i en studieplan  (se nedan) som visar vilka kurser du skulle vilja studera. Du skriver en study plan för varje universitet du söker till. Observera att denna study plan är preliminär och om du blir nominerad kommer den säkerligen att ändras när du gör ansökan till värduniversitetet. Det är ändå viktigt att du fyller i den så noga du kan eftersom vi då kan se att du verkligen har hittat kurser som kan passa din utbildning.

Det kan vara svårt att hitta kurskoder och vilken institution/fakultet som ger kursen, men försök så gott du kan. Det viktiga är att du hittar kurser som kan vara intressanta för dig och som du kan tillgodoräkna när du kommer tillbaka. Du kan ofta hitta direktlänkar till partneruniversitetens hemsidor i listan över universitet som du kan söka.

Study Plan (Word-dokument, 197 kB, öppnas i nytt fönster)

  • Ladokutdrag

Om du har studerat vid ett annat universitet än Lunds universitet - bifoga ladokutdrag/official transcript of records för detta. Du behöver inte skicka med ladokutdrag för studier vid Lunds universitet.

 

Föregående steg: 6. Finansiering
Nästa steg: 8. Urval och beslut

Internationella kontoret

E-post:outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se

Postadress: Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten,
Box 117, 221 00 Lund

Besöksadress: Sandgatan 13A, byggnad Gamla Kirurgen, 223 50 Lund (karta)

Aktuell information

Pga rådande situation ställs den öppna mottagningen in. Ring eller maila oss i stället.

Personal

Katarina Follin
Tel: 046-222 72 04
outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: tisdag 10:00-12:00
Rum 142, vån 1 i byggnad Gamla Kirurgen 

Lina Jönsson
Tel: 046-222 48 43
outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: onsdag 13:00-15:00
Rum 142, vån 1 i byggnad Gamla Kirurgen

Josefine Kettner
Tel: 046 - 222 48 31
incoming [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: Torsdag 9:00-11:00
Rum 142, vån 1 i byggnad Gamla Kirurgen