7. Ansökan

Utbytesstudier

Tänk efter vad du vill studera utomlands. Leta på universitetens hemsidor och skaffa dig en uppfattning om vilket eller vilka avtalsuniversitet som kan vara intressanta för just dig. Det är mycket viktigt att du kontrollerar om det finns restriktioner vad gäller de ämnen du vill läsa, till exempel om du måste göra ett språktest innan du kan bli antagen eller om det finns särskilda betygskrav.

Instruktioner

Ansökan görs på engelska i ett online-formulär i systemet Solemove. Du loggar in med ditt LUCAT-ID och följer instruktionerna på skärmen. Planera gott om tid för att förbereda och göra din ansökan.

Ansökan till utbytesstudier i Solemove
Länken är endast aktiverad under ansökningsperioderna. Observera att ansökan stänger kl 12.00 på dagen.

En guide till ansökningssystemet Solemove finns på Lunds universitets centrala sidor. Har du tekniska frågor om systemet eller din ansökan, maila till solemove [at] er [dot] lu [dot] se.

Guide till ansökningssystemet Solemove på lu.se

Sökbara universitet

I nedan lista över sökbara universitet och studieperioder kan du se vilka universitet som var sökbara förra ansökningsperioden. Detta är inte en uppdaterad lista utan bara en överblick för att ge dig en bild av hur utbudet kan se ut vid våra stora november- och februariutlysningar.

Sökbara universitet och studieperioder (PDF 413,53 Kb, öppnas i nytt fönster)

Du kan söka upp aktuella universitet i Solemove. Du hittar universiteten under "advanced search" om du väljer Application period Faculty of Social Sciences och aktuellt datum för den utlysning du söker i. Viktigt att du jämför med listan ovan för att hålla koll på vilken termin som gäller.

Bilagor i ansökan

I din ansökan måste du ha med följande bilagor som ska vara skrivna på engelska (se instruktioner för bilagor nedan):

  • Statement of Purpose
  • CV
  • Study Plans
  • Ladokutdrag/transcripts (om du studerat någon annanstans än vid LU)

Du kan spara under tiden du arbetar med din ansökan och fortsätta vid senare tillfälle. När du har gjort klar din ansökan och laddat upp samtliga bilagor, klickar du på Send in application. Du behöver inte lämna in någon pappersversion av din ansökan.

Observera att du inte kan ändra din ansökan efter att du skickat in den!

Instruktioner för bilagor

Du hittar även tips på hur du utformar din ansökan i presentationen från informationsmötet om utbytesstudier. Se steg 2. Ansökningsperioder och informationsmöten.

1. Statement of purpose

I ditt Statement of Purpose (målsättning och motivation) skall du på engelska motivera varför du vill studera utomlands på max en A4-sida. Det är främst ditt förstahandsval som ska motiveras, men Du får gärna motivera övriga val i mån av plats. Du ska bara bifoga ett (1st)  Statement of Purpose även om du söker flera universitet. Motivera på ett väl genomtänkt sätt varför du vill studera utomlands, valet av universitet, anknytningen till din utbildning och vilken nytta utbytesstudierna kan ge i framtiden. Det är viktigt att det finns en akademisk koppling. Du skriver brevet till Lunds universitet. Om du blir nominerad så har du möjlighet att revidera ditt motivationsbrev till värduniversitetet.

2. CV

Ditt Curriculum Vitae skall innehålla för ansökan relevant utbildning, eventuella språkkunskaper och språkcertifikat, arbetslivserfarenhet samt övriga relevanta aktiviteter. Det ska vara kortfattat och skrivet på engelska.

Så här kan ett CV se ut (PDF 88 kB, öppnas i nytt fönster)

3. Study plan

Fyll i denna study plan (se nedan) som visar vilka kurser du skulle vilja studera. Du måste skriva en study plan för varje universitet du söker till. Observera att denna Study plan är preliminär och om du blir nominerad kommer den säkerligen att ändras när du gör ansökan till värduniversitetet. Det är ändå viktigt att du fyller i den så noga du kan eftersom vi då kan se att du verkligen har hittat kurser som kan passa din utbildning.

Det kan vara svårt att hitta kurskoder och vilken institution/fakultet som ger kursen, men försök så gott du kan. Det viktiga är att du hittar kurser som kan vara intressanta för dig och som du kan tillgodoräkna när du kommer tillbaka. Du kan ofta hitta direktlänkar till partneruniversitetens hemsidor i listan över universitet som du kan söka.

Study Plan (Word-dokument, 197 kB, öppnas i nytt fönster)

4. Ladokutdrag

Om du har studerat vid ett annat universitet än Lunds universitet - bifoga ladokutdrag/official transcript of records för detta. Du behöver inte skicka med ladokutdrag för studier vid Lunds universitet.

 

Föregående steg: 6. Finansiering
Nästa steg: 8. Urval och beslut

Internationella kontoret

E-post:outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se

Postadress: Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten,
Box 117, 221 00 Lund

Besöksadress: Sandgatan 13A, byggnad Gamla Kirurgen, 223 50 Lund (karta)

Aktuell information

Pga rådande situation ställs den öppna mottagningen in. Ring eller maila oss i stället.

Personal

Katarina Follin
Tel: 046-222 72 04
outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: tisdag 10:00-12:00
Rum 142, vån 1 i byggnad Gamla Kirurgen 

Lina Jönsson
Tel: 046-222 48 43
outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: onsdag 13:00-15:00
Rum 142, vån 1 i byggnad Gamla Kirurgen

Josefine Kettner
Tel: 046 - 222 48 31
incoming [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: Torsdag 9:00-11:00
Rum 142, vån 1 i byggnad Gamla Kirurgen