Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Glasögon på lexikon. Foto

Språkkrav

Dina språkkunskaper skall vara goda. Om du skall studera på landets hemspråk, är ett viktigt urvalskriterium din förmåga att följa undervisningen och tentera på det aktuella språket. 

I listan över sökbara universitet står ibland två språk. Tänk då på att kontrollera vilket språk de kurser du vill läsa ges på.

Gymnasiekunskaperna i engelska brukar vara helt tillräckliga, men om du vill studera på ditt andra eller tredje främmande språk och enbart har gymnasiekunskaper bör du däremot träna upp språkfärdigheten innan avresa.

Vi kräver inga akademiska meriter i språk för att du skall kunna få en plats på vårt utbytesprogram, dina kunskaper i språk på gymnasienivå brukar vara tillräcklig.  

I de flesta fall krävs inte heller språktest, men det finns några undantag där värduniversitetet ställer krav på intyg från något av de vanliga testinstituten (TOEFL eller IELTS), så var uppmärksam på vad som gäller på de universitet dit du söker. Du behöver inte göra ett språktest inför ansökan till Lunds universitet utan detta blir först aktuellt i så fall efter att du blivit nominerad. Du får mer information av din koordinator om vad som gäller.

Det kan också förekomma krav på att vi intygar i ett dokument till ditt värduniversitet att dina språkkunskaper i engelska är goda. Det gör vi genom att skriva ett intyg till nominerade studenter. Detta intyg kan krävas av dig i samband med att du skickar in dina handlingar till ditt värduniversitet.​

Vanliga krav i Europa

 Partneruniversiteten i Europa anger ofta "B1", "B2" eller "C1", som kravnivå i engelska.

Motsvarigheten till "B1" är:
Engelska kurs A på svenskt gymnasium.
IELTS 5,5
TOEFL iBT 57-86

Motsvarigheten till "B2" är:
Engelska kurs B på svenskt gymnasium.
IELTS  6,5
TOEFL iBT 87-109

Motsvarigheten till "C1" är:
Engelska kurs C på svenskt gymnasium
IELTS 7,5
TOEFL iBT 110-120
Cambridge Certificate of Advanced English (CAE), "pass".

Notera att kraven varierar mellan lärosätena - mer information om det universitet du vill läsa vid finns under 1.) Vart kan jag åka?

Länkar till testinstitut

Ytterligare hjälp med språkkraven

  • CEFR-språknivåer
    Här hittar du en översikt av vilken nivå (A1-C2) som motsvarar de olika stegen i språkundervisningen i moderna språk i svensk skola.
  • Folkuniversitetet
    Vilken CEFR-nivå är du på? Gör ett gratis språktest online, där du kan testa dina kunskaper i engelska, franska, tyska, italienska och spanska.

 

Föregående steg: 4. Krav för tillgodoräknande från utbytesstudier
Nästa steg: 6. Finansiering

Internationella kontoret

E-post:outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se

Postadress: Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten,
Box 117, 221 00 Lund

Besöksadress: Sandgatan 13A, byggnad Gamla Kirurgen, 223 50 Lund (karta)

Aktuell information

Med anledning av rådande restriktioner ställs mottagningen på plats in.

Välkommen att ringa eller maila oss alternativt be om ett Zoom-möte.

Välkommen!

Personal

Katarina Follin
Tel: 046-222 72 04
outgoing [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: tisdag 10:00-12:00

Länk till Zoom-drop in med Katarina: https://lu-se.zoom.us/j/61575389249?pwd=QitlR05lZmZnTkluY0JUSzBJTE5Ydz09 

Lu Yi Nilsson
Tel: 046 - 222 48 31
incoming [at] sam [dot] lu [dot] se
Besökstider: Torsdag 9:00-11:00 
Koordinerar inresande utbytesstudenter

Lina Jönsson
Tjänstledig