Den kantstötta välfärden - om välfärd och ofärd i vår tid

Omslag till boken Den kantstötta välfärden
Konferens
Vi tar tempen på den svenska välfärden i början av valåret 2018.

Samhällsvetenskapliga fakulteten och Ekonomihögskolan bjuder in till konferens om svensk välfärd idag.

• Vilka grupper har halkat efter i den allmänna standardhöjningen i samhället?
  • Vilka modeller, som även omfattar dem som i dag befinner sig i välfärdens marginaler, är de mest hållbara inför framtiden?
  • Vilka bilder av svensk välfärd ges, i denna tid då fakta tycks få allt mindre utrymme?

Välfärdssamhället är en av 1900-talets viktigaste sociala innovationer. Välfärdspolitiken kan dock inte tas för givet. Förändringar i samhället gör att den ständigt måste omprövas och återvinnas. Därför behöver vi kunskaper om vita fläckar och luckor i vårt välfärdssystem. Vi behöver veta vem som inte har de mest grundläggande behoven tillgodosedda: en fast punkt, rätten till en bostad, ett socialt sammanhang, en rimlig försörjning och en trygg tillvaro.

Vid konferensen medverkar kapitelförfattare i antologin "Den kantstötta välfärden". Vi kommer också tillsammans med en panel och publiken diskutera viktiga välfärdsfrågor och vilka välfärdsmodeller som är de mest hållbara inför framtiden och som även kan omfatta dem som i dag befinner sig i välfärdens marginaler.

Alla välkomna!

Sista anmälningsdag var 9 mars. Det finns dock fortfarande ett fåtal platser kvar, mejla webmaster [at] soch [dot] lu [dot] se för att säkra en plats.

Program

14:30 Inledning. Moderator Hans Swärd hälsar välkommen, presenterar bakgrunden och syftet med programmet

14:45 Jämställdhet: Tvåförsörjarnormen skapar både välfärd och nya former av utanförskap. Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia, Ekonomihögskolan, Lunds universitet

15:15 Inkomstolikhet och grupper som halkar efter i det svenska välfärdssamhället. Gabriella Sjögren Lindquist, docent i nationalekonomi, Inspektionen för socialförsäkringen, Stockholm

15:45 Kaffepaus

16:15 Civilsamhället, staten och välfärden. Stig Linde och Roberto Scaramuzzino, Socialhögskolan, Lunds universitet

16:45 Paternalism, samhällsgranskning och filantropi – mediala modeller för engagemang i välfärdsfrågan. Magnus Danielsson, fil. dr. i journalistik, Stockholms universitet

17:15 Paneldebatt:

Per Eriksson, professor vid Lunds universitet och rektor för universitetet 2009 – 2014; Åsa Lundqvist , professor i sociologi, Lunds universitet; Johannes Lindvall, professor i statsvetenskap, Lunds universitet; Mats Olsson, professor och prefekt vid Ekonomisk-historiska institution, Lunds universitet.

18:00-19:00 Mingel med dryck och förtäring

Sponsorer: Studentlitteratur och Centralförbundet för socialt arbete