Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så markerar diplomater status under pandemins virtuella möten

Skärmdump på digitalt möte med världsledare. Bild.

Under pandemins zoom-möten har vi sett många variationer i hur mötesdeltagarna riggar sin hemmastudio. Men hur gör politiska ledare och toppdiplomater för att visa sin status? Elsa Hedling, som forskar om diplomatins digitalisering, har gjort en studie över hur internationella makthavare arbetar med sin framtoning på skärmen.

När världens ledare träffas finns i vanliga fall ett strängt protokoll där nationella attribut helst ska undvikas. Men när pandemin bröt ut och diplomatin flyttade ut på nätet hände något.

– Vanligtvis när diplomater träffas på toppmöten ska det inte finnas mycket rekvisita. Man ska gärna träffas på en neutral plats och vid bildtagning signalera att det är jämlikar som möts, säger statsvetaren Elsa Hedling.

Läs hela artikeln på www.lu.se