Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prestigefullt EU-anslag för forskning om perenna grödor

Veteplantor med en blå himmel i bakgrunden. Foto.

Professor Lennart Olsson tilldelas det prestigefyllda ERC Advanced Grant för visionär forskning om perenna grödor.

Lennart Olsson tilldelas ERC Advanced Grant på 2,5 miljoner euro för att utveckla sin mångåriga forskning om perenna grödor. European Research Councils (ERC) uppdrag är att främja forskning av högsta kvalité genom omfattande och långsiktig finansiering. Anslagen söks i internationell konkurrens med vetenskaplig excellens som enda urvalskriterium. Advanced Grants (AdG) gäller för maximalt fem år och ska göra det möjligt för forskare att utforska sina mest innovativa och ambitiösa idéer.
 
Hans forskningsprojekt, PERENNIAL / Is there a PERENNIAL future of agriculture, ska undersöka möjligheter och hinder för en framtida övergång till ett jordbruk med helt nya perenna (fleråriga) grödor.
 
Under de nästkommande fem åren ska Lennart Olsson och hans kollegor göra en analys av den politiska ekonomin som styr jordbruket på olika nivåer, samt utvärdera ekonomiska och klimatmässiga vinster med perenna grödor. Bland annat ska forskare testodla vetegräset kernza från Medelhavet upp till Polcirkeln för att se hur det passar in i olika klimatzoner. Projektet ska även formulera en strategi för att underlätta införandet av perenna sädesslag.
 
Lennart Olsson tror att det var projektets visionära anslag som övertygade ERC-panelen.
 
– Det handlar om att i grunden förändra hela vårt livsmedelssystem, och därmed bidra till en ny jordbruksrevolution. I 10 000 år har våra livsmedel kommit från ettåriga grödor, trots att de orsakar eller bidrar till många av de problem som jordbruket kämpar med såsom erosion, näringsläckage, utsläpp av växthusgaser, höga kostnader och sårbarhet för klimatförändringar. Med perenna grödor kan vi lösa nästan alla dessa utmaningar. Det är också ett sätt att förändra jordbruket i en riktning tillbaka mot ett fungerande ekosystem, säger Lennart Olsson, professor i geografi vid Lund University Centre for Sustainability Studies.