Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Främlingsfientlig högerregering mot valseger i Ungern

Den 8 april är det val i Ungern. Allt tyder på att Viktor Orbán och högerpartiet Fidesz kommer att fortsätta vid makten. Den största utmanaren kommer också från höger: Jobbik. Anamaria Dutceac Segesten, lektor och vice föreståndare för Centrum för Europastudier, ger sin syn på det kommande valet.

Är det självklart att Viktor Orbán och Fidesz vinner?

– Man kan aldrig veta säkert, men det mesta tyder på det. Det beror på två faktorer: Fidesz får 45% procent i opinionsmätningarna och sedan 2014 har partiet, som haft tvåtredjedels majoritet i parlamentet, ändrat grundlagen och gjort om valkretsarna så att det är mer fördelaktigt för det egna partiet. Samtidigt har 29-30 procent av väljarna inte bestämt sig för vilka de ska rösta på.

Hur har valrörelsen sett ut hittills och vad finns det för utmanare?

– I januari i år förväntade många sig en Putin-aktig valrörelse där det i praktiken bara skulle finnas ett parti som syntes. Men i praktiken har det visat sig att det finns många som säger emot Orbán. Men det mest intressanta är att den starkaste oppositionen kommer från det ultra-nationalistiska högerpartiet Jobbik och deras ledare Gábor Vona. De samarbetar med oligarken Lajos Simicska, som förut var nära vän med Viktor Orbán men nu har tagit avstånd från honom, och som hjälper till att sponsra Jobbiks kampanj, bland annat genom de olika medier han äger.

– Någon opposition från liberala eller vänsterinriktade partier finns inte att tala om, eftersom de är väldigt splittrade och det saknas en samlad koalition som skulle kunna utmana på allvar.

Ungern har utmärkt sig inom EU för sin ovilja att ta emot flyktingar. Det låter inte som om denna inställning kommer att förändras?

– Nej, det är två högerextrema partier som är störst, och tillsammans kommer de med största sannolikhet att få över 50 procent av rösterna. Det har blivit en ond cirkel där både Fidesz och Jobbik underblåser xenofobin i landet.

Vad beror det på att de främlingsfientliga krafterna har vuxit sig så starka i just Ungern?

– Opinionsundersökningar visar att ungrarna är mycket nationalistiska, trots att de inte har någon invandring och saknar minoriteter, förutom romer. Det finns en stor rädsla hos många för att den ”riktiga” vita europeiska, kristna mannen ska försvinna. De ser det som ett kulturellt hot om människor från länder utanför Europa släpps in i Ungern. Dessa bilder sprids till stor del via media, som till största delen är statskontrollerad eller ägs av oligarker som är på Orbáns sida. Det saknas i princip oberoende medier, med få undantag av tv-kanaler och några nyhetssajter på webben. Många ungrare har dåliga kunskaper om andra språk, såsom engelska eller tyska, så de kan inte heller ta del av andra nyheter.

Det har blivit en ond cirkel där både Fidesz och Jobbik underblåser xenofobin i landet.

Hur ser ungrarna på medlemskapet i EU?

– Ungrarna känner sig väldigt europeiska, och det finns inga intentioner att lämna EU. Det är bara det att ungrarnas definition av hur Europa bör se ut inte stämmer överens med det mer liberala EU. De värnar den traditionella bilden av ett vitt och kristet Europa och är, liksom exempelvis Polen, motståndare till homosexualitet eller att på olika sätt leva utanför den traditionella kärnfamiljen. Dessa stämningar är svåra att fånga i opinionsundersökningar, där ungrarna nästan alltid är positiva till Europa. Men dessa undersökningar fångar inte vad man menar med Europa.

Hur skiljer sig Fidesz och Jobbik åt?

– Både är främlingsfientliga och tidigare stod Jobbik betydligt längre högerut än Fidesz. Men i denna valrörelse har de bytt plats. Jobbik har tonat ner retoriken och svängt in mot mitten, medan Fidesz vänt sig högerut och sprider antisemitiska och antiromska budskap som på många sätt påminner om 30-talets Tyskland. Jobbik har inte sagt mycket om den nationella identiteten denna gång, utan de fokuserar på den utbredda korruption som framför allt Fidesz-politiker anklagas för.

SD är inte särskilt radikala i en europeisk kontext. I Ungern skulle de antagligen placeras i mitten eller något till vänster politiskt.

Kan man jämföra partierna med exempelvis Sverigedemokraterna?

– SD är betydligt mer moderata än dessa båda partier. SD är inte särskilt radikala i en europeisk kontext. I Ungern skulle de antagligen placeras i mitten eller något till vänster politiskt. Jobbik och Fidesz kan man mer likna vid den nynazistiska rörelsen i Sverige.

Det har varit mycket uppmärksamhet kring konflikten mellan Orbán och den stormrike finansmannen och filantropen George Soros. Vad beror detta på?

– Viktor Orbán hatar Soros och jag kan inte se någon rationell förklaring. Orbán har ägnat stor energi åt smutskastningskampanjer av Soros och han motarbetar honom, exempelvis genom att framtiden för Centraleuropeiska universitetet, som Soros grundat, ständigt är osäker. För mig är det nästan omöjligt att förstå de konspirationsteorier som sprids. De påminner om medeltidens nidbild av judar som bankirer i allians med frimurare som tillsammans försöker ta över världen och i en allomfattande komplott försöker förslava resten av folket.

Kan EU acceptera att Ungern beter sig som de gör politiskt?

– Ungerns politik passar inte in i EU:s principer om demokrati, mänskliga rättigheter och så vidare. Dessutom ställer Ungern till problem i flera konkreta frågor också. Det gäller exempelvis ett förtätat försvarssamarbete inom EU. Men för detta krävs enighet bland medlemsstaterna, och Orbán har hotat med att lägga veto. Till saken hör att Orbán är god vän med Putin, som naturligtvis inte vill se detta försvarssamarbete. Det är komprometterande för EU med en medlem med en tydligt auktoritär regim.

Hade Ungern ansökt om medlemskap i dag hade de aldrig släppts in.

Vad kan EU göra?

– Problemet med EU är att har man en gång blivit medlem så är det svårt att ”bli av” med ett land. Hade Ungern ansökt om medlemskap i dag hade de aldrig släppts in. Det man kan göra är att införa olika ekonomiska sanktioner som att strypa EU-bidragen eller att, som diskuteras i Polens fall, att dra in rösträtten i Europarådet. Det straff som diskuteras flitigast just nu i EU-kretsarna är att införa en så kallad konditionalitetsprincip när det gäller EU-fonderna, som i så fall bara skulle ges till länder som respekterar rättsstaten.

Är Ungern en demokrati i dag?

– Jag skulle inte säga det. En av grundpelarna i en demokrati är en fri press, och det finns inte. Ungern är mer likt Ryssland än en västerländsk demokrati.