Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Samverkar för bättre terapier

Sean Perrin blev nyligen professor i klinisk psykologi. Han lämnade London och King’s College för Lund och tycker att han valde rätt. Skåne som region bjuder på ovanligt många högt utbildade och engagerade kliniker som det är lätt att samarbeta med. Trots det är den stora utmaningen att samverka runt ett större antal sjukdomar och behandlingar – till gagn för både patienterna och vetenskapen.
Porträttbild på man.
Sean Perrin vill se mer tvärvetenskap vid Lunds universitet. Foto: Jenny Loftrup

(Denna artikel publicerades ursprungligen i Lunds universitets magasin LUM nr 2/2019.)

Sean Perrin ser tvärvetenskapligt samarbete som en av de stora utmaningarna för forskningsområdet psykisk hälsa – och för LU. Han konstaterar att LU:s campus är stort och saknar en central mötesplats, som en restaurang eller ett café dit alla går. Det gör det svårare att ta reda på vad kollegorna gör och att prata om möjliga samarbeten.

– Vi behöver skapa fler informella och centraliserade mötesplatser vid LU, något som ofta finns på ledande universitet och forskningscentra runt om i världen.

Att tvärvetenskap har svårare att växa fram i Lund än i Storbritannien tror han också kan bero på att det är så svårt att bli befordrad. Inom sitt område har han sett begåvade doktorander och mastersstudenter välja bort akademien, för att de inte ser att möjligheterna till avancemang som realistiska. För att behålla unga talanger menar Sean Perrin att universitetet behöver investera i forskarna tidigare i deras karriär.

– Det behövs mer subventionerad forskningstid, laboratorieutrymme, mentorskap i bidragsskrivning och finansiering för att delta i internationella konferenser.

Rekrytera kvinnor

En annan viktig utmaning för LU är att främja och rekrytera kvinnor till ledande forskargrupper, inklusive professorstjänster.

– Speciellt för yngre kvinnliga forskare är det viktigt att det finns fler kvinnliga professorer som kan visa vägen, säger han.

Samverkansklimatet med vården i Skåne beskriver han som mycket gott.

– Det finns många människor i hälso- och sjukvården som vill vara forskningsaktiva. Det ger fantastiska möjligheter till partnerskap och projekt, säger Sean Perrin som bland annat forskar på hur effektiva olika behandlingar är vid posttraumatisk stress, ångest- och tvångssyndrom och psykiska komplikationer efter vanliga hälsoproblem, särskilt de som involverar kronisk smärta.

Som expert på klinisk psykologi är man eftertraktad inom olika sektorer. Sean Perrin hjälper kliniker inom Region Skåne att ansöka om att få bli doktorander på deltid och hitta finansiering för att utveckla behandlingar. Eftersom han är specialiserad på reaktioner efter posttraumatisk stress, PTSD, har han även arbetat med biståndsorganisationer med behandlingsprogram för traumadrabbade. Nu arbetar han med specialistkliniker som ger psykologisk hjälp till flyktingar i Sverige och Danmark, som ofta lider av PTSD, separation från familjen och svårigheter med integration i samhället.

– Vi har behandlingar som kan hjälpa men det är en stor utmaning att få flyktingar att använda sig av den service som finns.

Misstror doktorer

Flyktingarnas erfarenheter av förföljelse I hemlandet, även inom sjukvården, innebär att de ofta misstror doktorer.

– Vi behöver skapa innovativa sätt att nå nyanlända flyktingar så de får veta att det finns konfidentiella och effektiva behandlingar, säger Sean Perrin.

Ett sådant initiativ kom från Sveriges största yogasajt, Yogobe, som, tillsammans med Sean Perrin satte ihop ett paket med videor för att underlätta för nyanlända flyktingar. Förutom yoga- och andningsövningar ingick även instruktionsvideor om psykisk ohälsa.

– Det var grundläggande information om de vanligaste psykiska problemen, vikten av att söka hjälp från nära och kära, och hur man får professionell hjälp i Sverige.

Senaste nyheter

2019-09-20

Johannes Lindvall ny ordförande för SNS vetenskapliga råd

Johannes Lindvall ny ordförande för SNS vetenskapliga råd
2019-09-17

Trädplantering – ingen universallösning för klimatet

Trädplantering – ingen universallösning för klimatet
2019-09-16

Yrkesfiskare dukar under för byråkrati, fördomar och långa arbetsdagar

Yrkesfiskare dukar under för byråkrati, fördomar och långa arbetsdagar
2019-09-10

Etnologen: "I Sverige tror vi ofta att det går att bygga bort all otrygghet"

Etnologen: "I Sverige tror vi ofta att det går att bygga bort all otrygghet"
2019-08-21

Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil

Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil