Nytt pris lyfter fram bästa peer review

Peer review – kollegial fackgranskning av vetenskapliga publikationer innan de accepteras för publicering – kan vara en otacksam historia. Trots stor arbetsinsats utgår ingen ersättning och sällan något erkännande. Initiativtagare till ett nyinstiftat pris vill ändra på åtminstone det sistnämnda.
Närbild på händer som pekar i tidskrifter.

Annika Björkdahl är professor i statsvetenskap och även redaktör för den internationella tidskriften Cooperation and Conflict. Nyligen introducerade hon och hennes medredaktörer en helt ny priskategori i forskarvärlden: ett pris till bästa fackgranskning av en artikel.

– När vi i våras lanserade priset på en konferens i San Fransisco fick vi i princip stående ovationer. Folk var väldigt positiva till initiativet! berättar Annika Björkdahl.

Med priset vill hon uppmärksamma en arbetsinsats som är en vital del i det akademiska blodomloppet. På annat håll finns ofta en tradition av priser, exempelvis till bästa vetenskapliga publikation, konferensbidrag eller avhandling, men fram till nyligen inte till bästa ”review”, som är det vedertagna begreppet.

Annika Björkdahl, professor i statsvetenskap.

Så klart vill Annika Björkdahl också stimulera till högre kvalitet på granskningen. Som redaktör är hon oerhört beroende av att forskare ställer upp.

– Det är ett problem idag att få kollegor att sig an sådana här uppdrag. De hinner inte. Det här hör jag också från andra redaktörer, säger hon.

Utöver tidsbristen, är också det faktum att arbetet sker i det tysta en orsak till att det är svårt att hitta folk. För att garantera ärlig feedback är peer review-arbetet anonymiserat. Artikelförfattaren får aldrig reda på vem som granskat, och kanske föreslagit avslag, på deras bidrag. Eller som gett konstruktiva kommentarer.

– Jag har länge tyckt att det skaver, även om grundtanken med anonym granskning är rätt och viktig. Men det går ju att missbruka anonymiteten och göra en medioker arbetsinsats, samtidigt som andra gör en jätteinsats och bidrar till att höja kvalitén, säger hon.

I samma veva som initiativet till priset annonserades i San Fransisco i våras utsågs också den första pristagaren. Av sammanlagt 35 accepterade och publicerade artiklar det gångna året ansågs en brittisk forskare ha skrivit bästa review med motiveringen att ”kommentarerna bidragit till att avsevärt höja kvaliteten på artikeln och lyfta fram forskningens unika teoretiska och empiriska bidrag”. Nämnda review publicerades också i senaste numret av tidskriften. I maj nästa år är det dags att kora nästa vinnare.

– Det är redan flera tidskrifter som hört av sig och vill veta mer. Det här är ett nytt grepp och jag hoppas idén får spridning, säger hon.

Kristina Lindgärde