Kulturgeograf en av flera Wallanderstipendiater

Forskarna Hana Nielsen, Thor Berger och Mikhail Martynovich prisas för framstående avhandlingar och blir Lunds universitets nya Wallanderstipendiater.
Mikhail Martynovich.
Mikhail Martynovich, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi. FOTO: Privat.

Stipendierna innebär tre års forskningsfinansiering vardera från Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse. Stiftelserna, som ska stödja samhällsvetenskaplig forskning inom främst ekonomisk historia, ekonomisk geografi, företagsekonomi, nationalekonomi och ekonometri, ger stipendier för framstående avhandlingar. I år är det de två ekonomisk-historikerna Hana Nielsen och Thor Berger på Ekonomihögskolan, samt Mikhail Martynovich på Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi som får forska vidare på Lunds universitets med hjälp av finansiering från Wallanderstipendierna och Handelsbankens forskningsfonder.

Mikhail Martynovich, disputerade i kulturgeografi med avhandlingen General purpose technology diffusion and labour market dynamics som handlar om vad informationsteknologin betytt för gamla traditionella branscher och om hur regionala arbetsmarknader i Sverige fungerade under 1985-2010.

Under de närmaste tre åren kommer han att forska om hur mobilitet påverkar entreprenörers framgång. Medan tidigare entreprenörsforskning har fokuserat mycket på hur den specifika platsen påverkar entreprenörers framgång så inför nu Mikhail Martynovich ett nytt perspektiv:

- Han fokuserar snarare på vägen till framgångsrikt entreprenörskap, det vill säga hur entreprenörer samlar på sig sin kunskap, säger Karl-Johan Lundqvist, prefekt vid institutionen för Kulturgeografi och handledare för den avhandling som nu prisas.

Hypotesen är att duktiga entreprenörer och framgångsrika yrkespersoner flyttar runt mycket. Om de sedan slår sig ner på sin gamla hemort har de både kontakter och redskap för att dra igång en verksamhet med hög potential att lyckas.

- När det gäller entreprenörskap är människors mobilitet och ackumulerade erfarenheter från olika arbetsplatser viktigare än orten i sig. Detta är ett nytt och innovativt sätt att försöka förstå sig på regional utveckling, säger Karl-Johan Lundqvist.

2018-01-19
Så vinner man en mediedebatt
2018-01-17
Ny forskning ska ge handbok mot desinformation