Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Artikelserie om forskning och förebyggande aktiviteter relaterat till sexuella trakasserier

Projektet Tellus syftar till att stärka det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier vid Lunds universitet.
På bilden (från vänster till höger): Elisabet Gersbro-Bülow och Bodil Ryderheim, Linnea Wegerstad, Lena Karlsson och Tomas Brage.

Tellus är ett treårigt projekt som syftar till att stärka det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier vid Lunds universitet. I väntan på resultaten från de egna studierna lanserar projektet en artikelserie som ur olika perspektiv belyser forskning och förebyggande aktiviteter relaterat till sexuella trakasserier som bedrivs runtom på Lunds universitet.

Syftet med artikelserien är att skapa en kunskapsbank som kan användas av anställda och studenter dels för att bredda den egna kunskapen om frågor kring sexuella trakasserier och diskriminering, och dels bidra med konkreta exempel på vilka resurser vid universitetet som i dag finns att tillgå i det preventiva arbetet.

I samband med lanseringen har de första fyra artiklar publicerats på projektets hemsida. Där kan du gå in och läsa om Linnea Wegerstads forskning kring sexualbrott, Lena Karlssons forskning om självbiografiskt berättande på digitala plattformar, Thomas Brages mångåriga engagemang i anti-diskrimineringsfrågor samt bekanta dig med kampanjen ”Det är aldrig okej” som LTH nyligen lanserat tillsammans med Teknologkåren. Nya intervjuer kommer sedan att publiceras varje vecka fram till sommaren.

I projektgruppen Tellus ingår från Samhällsvetenskapliga fakulteten Gisela Priebe, legitimerad psykolog/psykoterapeut och docent i psykologi vid Institutionen för psykologi. Hon disputerade år 2009 med en avhandling om erfarenheter av sexuella övergrepp bland gymnasieungdomar med fokus på förekomst, övergreppens karakteristika, hälsa, etiska aspekter och faktorer relaterade till att man berättar (eller inte berättar) om övergreppen. Hennes fortsatta forskning handlar bland annat om utsatthet för olika typer av övergrepp, däribland sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål i relation till hälsa samt om stöd och behandling efter övergrepp.

Läs mer om Tellus på projektets webbplats:

https://tellus.blogg.lu.se/