Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Generella kompetenser

Samhällsvetenskapliga fakulteten
På dessa sidor finns ett antal exempel på hur du som lärare kan arbeta med generella kompetenser i din undervisning.

Exempel på generella kompetenser.

Vad är generella kompetenser?

Med generella kompetenser menas kompetenser och förmågor som inte är så beroende av det specifika ämnesinnehållet utan mer har att göra med generella intellektuella förmågor som tränas och utvecklas under utbildningsförloppet. Det kan exempelvis vara förmågan att tänka abstrakt och systematiskt, att självständigt lösa problem, att betrakta en företeelse ur olika perspektiv, att analysera densamma med hjälp av en genomtänkt teori eller metod, att läsa och förstå texter med ett avancerat innehåll, att söka och värdera information i syfte att besvara en frågeställning och att formulera sig och argumentera klargörande i tal och skrift.

Generella kompetenser i Samhällsvetenskapliga fakultetens utbildningar, beskrivning (PDF)
(engelsk version: klicka här)

 

Välkommen att använda informationen du på dessa sidor som inspiration i din egen undervisning!

 


Hur kan jag synliggöra generella kompetenser i min undervisning?
 

Fredrik Schoug, universitetslektor."Bland det första jag gör på kursintroduktionen är att förevisa målen för en kandidatexamen."

- Fredrik Schoug, Institutionen för kommunikation och medier

 

 

 

 

Sara Santesson, Institutionen för kommunikation och medier"Studenter som tränats i akademiskt skrivande har ett stort försprång framför sina kurskamrater."
- Sara Santesson, Institutionen för kommunikation och medier

 

 

 

 

 

Pol.kand-programmet och det personliga brevet


Personligt brev, exempel."Vid examensceremonin för politices kandidatprogrammet får varje student under högtidliga former komma fram och ta emot ett ihoprullat dokument försett med en vacker rosett. De flesta förväntar sig nog att dokumentet som de får i sin hand är ett diplom. Men det är det inte..."

Läs mer.

 

 

 

Så jobbar vi: att tydliggöra de generella kompetenserna med hjälp av platsannonser

Gatupratare på Arbetsförmedlingen. Foto: Studio CA."När kandidatprogrammet i kriminologi startade hösten 2009 märkte vi en frustation bland många av våra studenter då de inte såg en tydlig riktning för sina studier."

Läs mer.

 

 

 

 

Filmtipset: det akademiska hantverket

Filmen "Inför uppsatsen", producerad av Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek.

Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek har tillsammans med fakulteten och Sociologiska institutionen producerat ett antal YouTube-filmklipp som introducerar studenter till några generella kompetenser i praktiken: källkritik, sökoptimering och referenshantering.

Till filmerna.

 

Informationskompetens i utbildningen

Datorsal.

En guide med inspiration och exempel, framtagna av Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek.

Till guiden

 

Sidansvarig: