Fristående kurser på grund- och avancerad nivå

Samhällsvetenskapliga fakulteten
Om vill sätta ihop din utbildning på egen hand så kan du läsa fristående kurser. Då väljer du själv ut vilka kurser och ämnen som du vill läsa och sätter på så vis bit för bit ihop en utbildning med en egen profil.

Studenter

Flexibelt och valfritt

När du bygger din utbildning genom fristående kurser måste du söka varje enskild kurs inför kommande termin. Med det följer ett visst mått av osäkerhet eftersom det inte alltid är säkert att du kommer in på den fortsättningskurs du skulle vilja läsa. På det sättet ger programstudier en större trygghet. Den stora fördelen med fristående kurser är istället flexibiliteten och valfriheten – du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång.

Om du vill bygga din egen utbildning är det viktigt att du tar kontakt med en studievägledare för att diskutera möjligheter och alternativ.

Här hittar du alla program och kurser vid Lunds universitet

Hur får jag en examen?

För att ta ut en examen ska du sammanlagt ha minst tre års heltidsstudier bakom dig, varav minst tre terminer (90 hp) inom samma ämne. Du får då en generell examen med ett ämne som utgör huvudområde i din examen. Vilka ämnen som kan utgöra huvudområde i en examen finns angett på Lunds universitets centrala sidor.

Huvudområden för examina - Lunds universitets centrala sidor

Du kan också läsa fristående kurser utan att ta ut en examen, eller fortsätta att läsa ytterligare kurser, kanske på distans eller på kvällarna, efter att du har tagit en examen.

Kursutbud

Vid Samhällsvetenskapliga fakulteten kan du läsa fristående kurser inom en rad ämnesområden:

Freds- och konfliktvetenskap

Genusvetenskap