Deprimerade pappor riskerar att inte få hjälp

Depression. Att nyblivna mödrar kan drabbas av depression är allmänt känt. Däremot är det värre med kunskapen om pappadepressioner. En ny studie från Lunds universitet visar att depressioner bland nyblivna fäder kan vara vanligare än man trott. Risken är stor att de aldrig upptäcks med dagens metoder och att fäderna inte får den hjälp de behöver.

Barn och unga allt mer utsatta för dold reklam

Helena Sandberg undervisar studenter om bland annat dold reklam i sociala medier. Foto: Kennet Ruona Många är oändligt trötta på reklam. Därför jobbar reklammakarna allt mer med dold reklam, marknadsföring vars syfte är att uppfattas som allt annat än just reklam. För barn och unga kan det vara svårt att avgöra vad som vad. Det gäller inte minst sociala medier.

Miljonregn till forskning om framgångssagor och skräckexempel från glesbygden

Stadsvy över Örnsköldsvik. Stora klyftor mellan städerna och landsbygden, rika och fattiga, högutbildade och lågutbildade leder till missnöje och minskad samhörighet i samhället. Vissa glesbygdsregioner lyckas dock bättre än andra med att skapa tillväxt, trots liknande förutsättningar. För att ta reda på varför har forskare från fyra nordiska universitet fått 13 miljoner kronor till ett stort nordiskt forskningsprojekt.

”Fattiga är lata och tänker kortsiktigt” - en fördom även bland svenskar

Fördomen mot fattiga är att de är dumma, lata och att de tänker kortsiktigt när det gäller ekonomin. Illustration: Catrin Jacobsson. Människors bild av fattiga är att de är dumma, lata och att de tänker kortsiktigt när det gäller ekonomin. Det visar nypublicerad forskning som gjorts av psykologer från Lunds universitet. Förutom att undersöka stereotypen finner de också att fattiga inte fattar sämre ekonomiska beslut än andra.

Barn med posttraumatisk stress kan botas effektivt på bara några timmar

Sean Perrin, en av författarna bakom studien om barn med posttraumatisk stress. Ett par timmars behandling kan räcka för att bota barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom. Det visar ny forskning som forskare från bland annat Lunds och Amsterdams universitet nyligen publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Alla behöver en plats där man kan kissa i fred

Toalettskylt. Behovet tränger på men du får konstiga blickar och blir utskälld oavsett om du går in på damernas eller herrarnas. Det är vardagen för personer över hela världen som inte identifierar sig med traditionella könsnormer. Men det finns sätt att göra toaletter mer tillgängliga för alla, oavsett könsidentitet.

Ny rapport: Lösa grunder för fuskanklagelser inom personlig assistans

Ny rapport: Lösa grunder för fuskanklagelser inom personlig assistans. Statliga utredningar har dåligt på fötterna när de pekar ut ett omfattande fusk inom den personliga assistansen. Både sittande och tidigare regeringar har baserat sin assistanspolitik på utredningar som saknar vetenskaplig grund. Det visar statsvetarna Niklas Altermark och Hampus Nilsson i en ny rapport.

Vad finns för skillnader och likheter mellan dagens och gårdagens terrorism?

Blommar till minne av offren från Charlie Hebdo attentatet i Paris 2015 Sociologen Chares Demetriou som forskar om våldsdåd med politiska förtecken, menar att de senaste årens attacker som begåtts i namnet av IS eller Al Qaida skiljer sig på några viktiga punkter från annat politiskt våld.

Vad händer med människan när allt fler kontakter sker via nätet?

Per Johnsson, psykolog och universitetslektor. FOTO: Mikael Risedal. Psykolog Per Johnsson kommer att tala om psykisk ohälsa på symposiet "Internet – demokrati och gemenskap eller isolering och näthat?" den 28 april.

Unga spelare uppfinner egna kontroller för att kompensera för sina funktionsnedsättningar

Bild på Nintendo Switch. Nintendos senaste spelapparat är unik. Den kan fungera som en vanlig konsol, en padda eller som en bärbar spelkontroll med en joystick i miniformat. Men för spelare med funktionsnedsättningar kan den innebära samma problem som alla andra konsoler. Några av dessa spelare uppfinner emellertid egna sätt att kompensera för problemen med apparater som inte är anpassade efter dem, skriver David Wästerfors, forskare i sociologi, i en artikel på sajten The Conversation.