Alla behöver en plats där man kan kissa i fred

Toalettskylt. Behovet tränger på men du får konstiga blickar och blir utskälld oavsett om du går in på damernas eller herrarnas. Det är vardagen för personer över hela världen som inte identifierar sig med traditionella könsnormer. Men det finns sätt att göra toaletter mer tillgängliga för alla, oavsett könsidentitet.

Ny rapport: Lösa grunder för fuskanklagelser inom personlig assistans

Ny rapport: Lösa grunder för fuskanklagelser inom personlig assistans. Statliga utredningar har dåligt på fötterna när de pekar ut ett omfattande fusk inom den personliga assistansen. Både sittande och tidigare regeringar har baserat sin assistanspolitik på utredningar som saknar vetenskaplig grund. Det visar statsvetarna Niklas Altermark och Hampus Nilsson i en ny rapport.

Vad finns för skillnader och likheter mellan dagens och gårdagens terrorism?

Blommar till minne av offren från Charlie Hebdo attentatet i Paris 2015 Sociologen Chares Demetriou som forskar om våldsdåd med politiska förtecken, menar att de senaste årens attacker som begåtts i namnet av IS eller Al Qaida skiljer sig på några viktiga punkter från annat politiskt våld.

Vad händer med människan när allt fler kontakter sker via nätet?

Per Johnsson, psykolog och universitetslektor. FOTO: Mikael Risedal. Psykolog Per Johnsson kommer att tala om psykisk ohälsa på symposiet "Internet – demokrati och gemenskap eller isolering och näthat?" den 28 april.

Unga spelare uppfinner egna kontroller för att kompensera för sina funktionsnedsättningar

Bild på Nintendo Switch. Nintendos senaste spelapparat är unik. Den kan fungera som en vanlig konsol, en padda eller som en bärbar spelkontroll med en joystick i miniformat. Men för spelare med funktionsnedsättningar kan den innebära samma problem som alla andra konsoler. Några av dessa spelare uppfinner emellertid egna sätt att kompensera för problemen med apparater som inte är anpassade efter dem, skriver David Wästerfors, forskare i sociologi, i en artikel på sajten The Conversation.

Terapi på nätet och motion kan minska psykisk ohälsa

Terapi på nätet och motion kan bota depression och stress snabbare än traditionell behandling enligt ny studie av Catharina Strid. Psykisk ohälsa leder till nedsatt funktion inom flera områden och ofta också till sjukskrivning. Ändå får många som söker hjälp på vårdcentralen inte den hjälp de behöver. Psykologen Catharina Strid visar i en ny studie från Lunds universitet att en ökad ordinering av internetbaserad KBT och fysisk träning skulle kunna förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa.

Självkontroll avgörande för risktagande barn

Foto: www.pixabay.com, user: cocoparisienne. Förmågan till självkontroll är avgörande för barn som har ett riskfyllt beteende. Det kan vara en viktig nyckel för att identifiera barn som är allt för riskbenägna. Det visar Beatrice Nyströms avhandling ”Temperamental Influences on Risk-taking during Middle Childhood”.

Certifikat ska stärka studenters internationella profil

Karta över Medelhavet. Foto: Patrik Hekkala. Socialhögskolan har lanserat Certificate of International Merits (CIM), ett intyg som utfärdas vid sidan om examen. Studenter som väljer att ansöka om det nya intyget får nu en helt ny möjlighet till att synliggöra sina internationella meriter för exempelvis arbetsgivare. Intyget ska också uppmuntra studenter att aktivera sig internationellt.

Fredsbyggande, medling och rättvisefrågor på agendan

Karin Aggestam, innehavare av Pufenforfprofessuren. Foto: Maria Strömvik Karin Aggestam är första kvinna att inneha den prestigefyllda Pufendorfprofessuren vid Lunds universitet. Fakultetens forskningskommunikatör fick en pratstund med henne inför installationsföreläsningen den 22 mars.

Doktorerar i underrättelseanalys för att bli en bättre polis

Magnus Andersson är både chef inom Polisen och doktorand. På ena halvan av sin arbetstid spårar han kriminella nätverk. På den andra forskar han om beslutsfattande inom Polisen. Magnus Andersson är myndighetsdoktorand i underrättelseanalys vid Statsvetenskapliga institutionen.