Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad händer med människan när allt fler kontakter sker via nätet?

Psykolog Per Johnsson kommer att tala om psykisk ohälsa på symposiet "Internet – demokrati och gemenskap eller isolering och näthat?" den 28 april.

- Det finns inga färdiga studier som bevisar sambandet, men vi kan spekulera utifrån vad vi vet om exempelvis ögonkontaktens betydelse för oss som människor. Eftersom kommunikationen i sociala medier sker utan ögonkontakt innebär det att vi inte får samma återkoppling och att risken för missförstånd ökar. Inom psykologin är man sedan länge medveten om hur viktigt ögonkontakten är redan hos spädbarn.

- Vi måste bli mer medvetna och ta kontroll över vår användning av social medier. Idag finns det barn som klagar på sina föräldrar för att de försöker konversera vid matbordet.  De blir störda i deras digitala konversation. Men det finns också gott om vuxna som beter sig på precis samma sätt.

 

Vilka andra perspektiv kommer ni att ta upp vid symposiet?

- Vi kommer att diskutera näthat och kränkningar men också demokrati. Det talas ofta om att internet öppnar upp för demokrati, men hur stort är egentligen deltagandet? Vad händer med den stora tysta majoriteten som faktiskt inte deltar i politiska samtal via nätet? 

Läs mer om symposiet. http://www.lu.se/event/internet-demokrati-och-gemenskap-eller-isolering-och-nathat

 

Text: Ulrika Oredsson