Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljonanslag till forskningsprojekt om skolledares arbetsmiljö

Rektorer och förskolechefer har en hög arbetsbelastning och riskerar att drabbas av överbelastning, kronisk stress och stressrelaterad psykisk ohälsa. Idag saknas kunskap om sambandet mellan skolledarnas organisatoriska förutsättningar och deras psykiska hälsa. En undersökning av skolledares möjligheter att möta utmaningar de ställs inför gynnar både deras arbetsmiljö och skolan.

Roger Persson, docent vid Institutionen för psykologi, har tilldelats 3 998 000 kronor från AFA Försäkring för att i samarbete med Umeå universitet kartlägga tidiga tecken på utmattning och byte av arbetsplats eller befattning hos rektorer och förskolechefer. Enkätdata kommer att samlas in från upp till 4 000 personer vid två tillfällen och följs av workshoppar där grupper av skolledare får reflektera över resultaten.

– Tidiga tecken på utmattning kan bero på många olika saker. I vår studie om skolledares arbetsmiljö kommer vi att ringa in en del av dem. Vi kommer bland annat att undersöka om det finns skillnader i förekomst av utmattning beroende  på typ av arbetsbefattning, kön, skolstadium och arbetslivserfarenhet inom yrket, säger Roger Persson.

Projektet pågår till 2020 och avser att bygga upp en kunskapsbas om skolledares utmaningar och deras möjligheter att möta dessa. Resultaten kommer att kunna användas till att främja skolledares arbetsmiljö och hälsa och därigenom bidra till en bättre skola.

Läs mer på AFA Försäkrings hemsida