LU-anställd: våga prata om olika könsidentiteter

17 maj är IDAHOT-dagen – den internationella dagen mot homo-, bi,- trans och intersexfobi. Irina Schmitt, universitetslektor på Genusvetenskapliga institutionen, ger några tips om hur man som LU-anställd kan förhålla sig till frågor och situationer som berör olika könsidentiteter.
Regnbågsflaggan vajar över universitetshuset.

Hur kan man som lärare eller forskare i vardagen arbeta med frågor som rör olika könsidentiteter?

– Som forskare och lärare på universitet och högskolor finns det många sätt att agera. Vi kan lyfta in aktuell forskning kring könsnormer i undervisningen, forskning som inte exotifierar könsnormbrytare. Sådan forskning finns i många fält, från medicin till humaniora.

– Aktuell forskning hjälper med att förstå normen att det bara skulle finnas två kön hellre än att skriva fram minoritetsstatus. Cis-normen genomsyrar alla vårs vardag, inte sällan på ett våldsamt sätt, och leder bland annat också till att barn som födds med anatomi som anses vara ”otydlig” opereras som spädbarn utan att det finns mediciniska skäl. Som lärare och forskare har vi ett ansvar att vara med och göra samhället mindre våldsamt.

Hur kan lärosäten bli bättre på att bemöta studenter som inte identifierar sig med traditionella könsnormer?

– Som lärare kan vi se till att närvarolistorna är uppdaterade så att endast studenternas valda namn syns. En kortsiktig lösning till det kan vara att det är bara studieadministratören som behöver veta studenternas juridiska namn (för rättssäkerhetens skull), så att studenten slipper informera alla lärare den träffar om att namnet de använder till vardags inte stämmer överens med namnet som finns i folkbokföringen. Framöver är detta en viktig uppgift för studieadministrativa system (och Ladok): att studenten får välja vilken information som är synlig.

Hur kan man som anställd bidra till en inkluderande arbetsmiljö vad gäller olika könsidentiteter?

– Som anställd på universitetet är det viktigt att förstå att detta inte enbart är ”studentfrågor”. Kollegor som är trans eller intersex finns och har alltid funnits, men har kanske valt eller inte haft möjlighet att vara öppna med detta på jobbet. Det är ditt ansvar som kollega att se till att miljön är öppen. Vi känner till kollegor på LU som har fått kämpa i flera år utan att de närmaste medarbetarna lärde sig använda rätt pronomen. Vanligt hyfs och respekt räcker långt, det behöver inte vara krångligare än att använda ett namn och pronomen som en student eller kollega ber oss att använda.

Mer om HBTQI-frågor

För den som vill uppdatera sig om frågor kring könsnormer och könsidentitet kan man besöka RFSL: s hemsida

Text: Mats Kristersson

Irina Schmitt

Irina Schmitt är förutom genusvetare och medlem i nätverket HBTQ-LU även representant i Samhällsvetenskapliga fakultetens ledningsgrupp för jämställdhet, likabehandling och mångfald.

2017-05-17
LU-anställd: våga prata om olika könsidentiteter
2017-05-17
Alla behöver en plats där man kan kissa i fred
2017-05-04
Ny rapport: Lösa grunder för fuskanklagelser inom personlig assistans
2017-05-03
Vad finns för skillnader och likheter mellan dagens och gårdagens terrorism?
2017-04-24
Vad händer med människan när allt fler kontakter sker via nätet?