Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dagens väljare är mer strateger än ideologer

Förväntningar på andra partiers agerande får allt större betydelse för hur vi lägger våra röster. Därför spelar information och opinionsmätningar i valrörelser en avgörande roll. Det visar statsvetaren Annika Fredén i en ny avhandling om strategiskt röstande.

- Min forskning har visat att taktiska röster har en avgörande betydelse för valresultat. Många röstar efter sammanhang och omständigheter snarare än en stark känsla för ett visst parti, säger Annika Fredén.

I en av sina delstudier har Annika Fredén genom omfattande surveyexperiment visat att väljare som sympatiserar med en koalition tenderar att rösta taktiskt på små partier när opinionsmätningar visar att partiet har opinionssiffror på eller strax under spärren till riksdagen. Detta gynnade till exempel Kristdemokraterna vid riksdagsvalet 2010.

Andra saker som får väljare att rösta strategiskt är om de vill stärka ett visst partis position i regeringsförhandlingar eller hur deras stöd har utvecklats i opinionen sedan föregående val. Strategiskt röstande ser annorlunda ut i proportionella valsystem som det svenska än i till exempel det brittiska pluralitetsvalsystemet, där endast ett parti väljs i varje valkrets. Även koalitioner mellan partier spelar roll, där även mindre partier har chans att ingå en regering.

- Eftersom väljare tänker strategiskt så lönar det sig inte alltid att vara ett starkt parti med en uppåtgående trend när en valrörelse går in i sitt slutskede, säger Annika Fredén. Taktiska röster kan betyda att partier som går bra i början av året inte når det resultat som de trott, eller att partier återhämtar sig.

Text: Ulrika Oredsson