Alla behöver en plats där man kan kissa i fred

Behovet tränger på men du får konstiga blickar och blir utskälld oavsett om du går in på damernas eller herrarnas. Det är vardagen för personer över hela världen som inte identifierar sig med traditionella könsnormer. Men det finns sätt att göra toaletter mer tillgängliga för alla, oavsett könsidentitet.
Toalettskylt.
Toaletter för alla. Eller? Foto: www.pixabay.com

Ett sätt är att helt enkelt använda andra symboler än de traditionella kvinna/man-skyltarna som idag ofta används på offentliga platser för att visa den nödige till rätt plats. Därför sätts det den 17 maj upp könsneutrala WC-skyltar vid toaletterna i Lunds universitets samhällsvetenskapliga lokaler i Lund och på Campus Helsingborg.

Att skyltarna sätts upp den 17 maj är ingen slump. Förutom att råka vara vårt västra grannlands nationaldag är onsdagen även den årliga internationella dagen mot homo-, trans och bifobi – IDAHOT-dagen.

Synliggöra diskriminering
Bakom skyltinitiativet ligger Samhällsvetenskapliga fakultetens ledningsgrupp för jämställdhet, likabehandling och mångfald. Malin Espersson, universitetslektor och forskare, är ordförande i gruppen.

Malin Espersson. Foto: Mats Kristersson.

– Genom att synliggöra hur ett till synes oproblematiskt fenomen som toalettbesök kan hindra och exkludera människor hoppas vi bidra till en debatt som handlar om hur hbtq-personer på olika sätt diskrimineras och exkluderas i samhällslivet, inklusive i forskning och högre utbildning, säger hon.

Varför är det viktigt med könsneutral skyltning till toaletter?

– Eftersom universitetet bör vara en demokratisk institution är det viktigt att synliggöra dessa frågor. Som representanter för en samhällsvetenskaplig fakultet ser vi det också som vår uppgift att inte enbart studera och förstå samhället utan att också problematisera skeva maktstrukturer och exkluderande mekanismer, säger Malin Espersson.

Hur kan en själv bidra till att samhället blir mer inkluderande i dessa frågor?

– Det är viktigt att alltid ta ställning för alla människors lika värde – i alla sammanhang, inte enbart i samband med särskilda dagar. Det kan man göra både i privata sammanhang, till exempel i diskussioner med bekanta, men att också alltid markera mot orättvisa och diskriminerande handlingar i offentligheten. Det kan också handla om att ställa krav på arbetsgivare, politiker och offentliga arrangemang, säger Malin Espersson.

Text: Mats Kristersson

Mer om könsneutrala toaletter

TED Talks:  The need for gender-neutral bathrooms in all public places

IDAHOT-dagen 17 maj

Läs mer om hur Lunds universitet uppmärksammar IDAHOT-dagen här.

HBTQ-LU – hbtq-nätverket för anställda vid Lunds universitet. Besök nätverkets blogg här: http://hbtq.blogg.lu.se/ (finns även engelsk version)

2017-06-28
Studenter och anställda bjuds på förfest
2017-06-09